Hittanosokat látogatott a Máltai Szeretetszolgálat játszóbusza

2023. július 22., 08:12 , 1169. szám

„Én vagyok az út, az igazság és az élet!” ‒ Jézus Krisztus ezen szavai szolgáltak jelmondatként a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség hittantáborában, amelyet július 17‒21. között tartottak a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban.

A hittanosok számára olyan programokat állítottak össze, amelyek teljes kikapcsolódást és lelki feltöltődést biztosítottak számukra. Minden reggel közös misével kezdték az alkalmakat, majd a csoportos beszélgetést követően aktív programelemekben vehettek részt a fiatalok.

„Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a gyerekeknek idén is szervezzünk hittantábort, különösen a mostani nehéz időkben, amikor az országban háború dúl, hiszen ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek lelki világára is kihatással vannak a jelenleg zajló események. A táborral pedig pont azt szeretnénk elérni, hogy feloldódjanak a lelkekben felgyülemlett feszültségek” – fogalmazott Béres Erzsébet, a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség hitoktatója.

A hittanosok nagy örömére a tábor második napján pedig ellátogatott hozzájuk a Máltai Szeretetszolgálat Játszóbusza is.

„Ez idáig több mint 1 700 gyermeket sikerült elérnünk a játszóbusszal. Örömünkre szolgált, hogy eljöhettünk a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség nyári hittantáborába is, hiszen nagyon fontos a gyerekek érzékenyítése, hogy megtapasztalják, milyen az, amikor sérült gyerekek környezetében vannak, és hogyan tudnak jól segíteni. Mindezt játékosan mutattuk be a hittanosoknak” – számolt be Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) igazgatója.

Nem ez az első alkalom, hogy hittanosokhoz látogat ki a játszóbusz, hisz korábban már Asztélyba, a beregszászi alkalmat követően pedig Nagybégányba látogattak a reformátusok táborába.

A játszóbusz a januári program indítása óta több tucat helyszínre szállt már ki, és nemcsak Kárpátalján, hiszen párhuzamosan Lembergben és Ivano-Frankivszkban is fut a máltaiak ezen programja.

A program fontos része, hogy a fiatalok megismerkedhessenek a fogyatékkal élő társaik életével, így a játékok mellett kipróbálhatják, milyen kerekesszékkel közlekedni és sok minden mást is.

„Mindemellett célunk a közös csapatjáték erősítése, hiszen a mai világban háttérbe szorult a közösségi értékek jelentősége – mondták a BJMSZ munkatársai, valamint hozzátették: – Egy-egy csapatjáték alkalmával gyakran észrevesszük azt, hogy a gyerekeknek mennyire nagy szükségük van arra, hogy együtt, közösen, csapatban, egymásra odafigyelve tudjanak játszani.”

A Máltai Szeretetszolgálat a továbbiakban is folytatja a játszóbuszprogramját, valamint szeretettel várja azon szervezetek és intézmények jelentkezését, akik gyermekprogramokat szeretnének szervezni.

A tábor többi napja sem telt izgalmak nélkül, hiszen a szervezők mindennap érdekes, tanulságos és lelki feltöltődést szolgáló programokkal kedveskedtek a gyerekeknek. Többek között ellátogattak a Beregardai Hegyalja Levendulamezőre, valamint számos kézműves-foglalkozáson és a testi-lelki egészség megőrzését szolgáló programon vehettek részt.        

TV21 Ungvár/K. K.