Egy magashegyi faluból rekordidő alatt szállítottak kórházba egy agyvérzéses beteget

2023. július 24., 16:08

Vasárnap reggel 9 óra 21 perckor hívás érkezett a 103-as vonalra a rahói járási Kiscserjés (Vilhovatij) hegyi faluból. Egy 53 éves nő lett rosszul. A telefonáló által leírt jelek szerint stroke-ot kapott.

Egy perc múlva a 1200-as számú csapat már indult is a hívásra. Útközben az orvosok felhívták a beteg hozzátartozóit, és megtudták, hogy a beteg Barnabás (Kosztelivka) tanyán van, ahová mentőautóval nem lehet eljutni, csak egy függő gyalogos hídon közelíthető meg a hely és körülbelül 1,5 kilométert kell gyalogosan megtenni a vasúti sínek mentén. Az orvosok, ismerve a környék bonyolult szállítási körülményeit, arra kérték a beteg hozzátartozóit, hogy azonnal készítsenek elő mindent, ami a kórházi kezeléshez szükséges.

A helyszínre érve a csapat sürgősségi orvosi ellátásban részesítette a beteget, s a falubeliek által biztosított hordágy és egy praktikus, sínen guruló eszköz segítségével a mentőautóig, majd a Rahói Járási Kórházba szállították a beteget.

A mentősök szakszerű munkájának, valamint a helyi lakosok segítségének köszönhetően rekord idő, 53 (!!!) perc alatt sikerült eljuttatni a beteget egy földrajzilag nehéz hegyvidéki régióból az egészségügyi intézménybe.

(prozahid.com/RV)