Felmérés: A háború miatt kevesebb lett a gyerek az óvodákban

2023. július 25., 10:35 , 1168. szám

A teljes körű ukrajnai háború következtében nőtt azoknak a gyerekeknek az aránya, akik nem látogatják az óvodai nevelési intézményeket – derül ki az Állami Oktatásminőségi Szolgálat idén április 24. és május 5. között végzett vizsgálatának eredményeiből, amelyeket Az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja ismertet.

Az óvodák 69%-ában csökkent a neveltek létszáma. Ezt annak tudják be, hogy a családok külföldre távoztak vagy más régióba költöztek. Az intézmények 31 százalékának vezetői ugyanakkor jelezték, hogy nőtt a gyermeklétszám.

A helyi oktatási hatóságok tájékoztatása szerint csökkent az óvodába nem járó gyermekek aránya:

2021-ben – 18%-kal;

2022-ben – 16%-kal;

2023-ban – 22%-kal.

A legtöbb gyermek Kirovohrad, Lemberg, Mikolajiv és Odessza megyékben nem jár óvodába.

Az Állami Oktatásminőségi Szolgálatnál hozzáteszik, hogy az óvodai gyermeklétszám csökkenésének fő oka az óvóhelyek hiánya. A gyerekek formálisan az intézmény neveltjei maradnak, de ténylegesen nincs részük óvodai nevelésben, az óvodai dolgozóknak pedig nincs munkájuk.

„A probléma vidéken jelentkezik a legélesebben: az óvodai intézmények vezetőinek negyede számolt be a hiányukról (az óvóhelyekről van szó – a szerk.), ezzel szemben a városokban és nagyközségekben minden ötödik vezető panaszkodik erre” – jegyzik meg az Állami Oktatásminőségi Szolgálatnál.

A gyermeklétszám csökkenése hatással volt az óvodai nevelési intézményekre – számuk 1,5%-kal csökkent az elmúlt három évben.

A felmérés tanúsága szerint az óvodák 57%-ában folyik jelenléti oktatás (ezen belül Kárpátalja és Ternopil megyékben 100%-ban), 29%-ukban távoktatásra rendezkedtek be, 14%-uk esetében vegyes formában van megszervezve az oktatási folyamat.

A monitoring vizsgálat 176 óvodai nevelési intézményre terjedt ki. Ezenkívül az online kérdőíves felmérésben 1 219 óvodai nevelési intézmény vezetője vett részt.

(ntk/life.pravda.com.ua)