Magyar mint idegen nyelv tábor a Munkácsy Mihály Magyar Házban

2023. augusztus 18., 08:13 , 1173. szám

A magyar mint idegen nyelv elsajátítását ösztönző, 7 és 16 év közötti, ukrán anyanyelvű gyerekek számára szervezett nyári tábor idén második alkalommal került megrendezésre Munkácson. A tábornak a Munkácsy Mihály Magyar Ház ad otthont augusztus 14–18. között.

A tábor ideje alatt a gyerekek részt vehetnek különböző interaktív órákon, amelyek során a fiatalok tökéletesíthetik nyelvtudásukat, bővíthetik szókincsüket. A szabad foglalkozások alkalmával pedig a magyar néphagyományokkal és kultúrával, valamint egyéb érdekességekkel ismerkedhetnek meg a táborlakók. Mindemellett néptánc- és népzenei programok, valamint különböző kézműves-foglalkozások tarkítják a tábor öt napját. És nem utolsósorban a táborozóknak lehetőségük lesz megismerni a hagyományos magyar konyha remekeit.

„A múlt évben nagyon sikeres volt a magyar mint idegen nyelv táborunk, éppen ezért az idén mindenképp szerettük volna újra megszervezni” – hangsúlyozta Pfeifer Anita, a Munkácsy Mihály Magyar Ház kulturális menedzsere, valamint hozzátette: „A tábort terv szerint augusztus közepére időzítettük, hogy a nyár közelgő végeztével, de még iskolakezdés előtt egy kis pihenést, de már az iskolára való felkészülést szervezzünk a gyerekeknek.”

A múlt évhez hasonlóan idén is túljelentkezés volt a magyar nyelvi táborba, amely végül 54 résztvevővel vette kezdetét. A gyermekeket magyar nyelvtudásuk szintje alapján összesen hat csoportra osztották. Ahogy tavaly, úgy idén is cserkészek segítették a tábor megszervezését és lebonyolítását.

A táborozók délelőttönként interaktív foglalkozásokon, a délutáni órákban pedig különböző aktív, a magyar kultúrát ismertető, művészettel kapcsolatos programokon vehetnek részt.

A szervezők és a gyerekek visszajelzései szerint a játékos tartalmú interaktív foglalkozások nagyon elnyerték a táborozók tetszését. Amint elmondták, a magyar mint idegen nyelv tábor remek lehetőség arra, hogy az ukrán anyanyelvű gyermekek közelebb kerüljenek a magyar nyelvhez és a magyarul beszélő gyerekekhez.

Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója elmondta, a múlt évi visszajelzések azt mutatják, hogy szükség van magyar nyelv elsajátítását ösztönző és segítő táborra.

„Látjuk azt, hogy van igény a magyar mint idegen nyelv táborra, hiszen évről évre egyre több szülő és gyermek figyelmét kelti fel ez a program – fogalmazott Tarpai József. – Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek ne csak egyszerű órákon vegyenek részt, hanem elsajátítsák a magyar nyelvet a néptánc- vagy a különböző kézműves-foglalkozások alkalmával. Ezek mellett olyan programokat is szervezünk, ahol Munkács városát és történelmi nevezetességeit is megtekinthetik a táborozók, ezáltal a város mellett a magyar történelmünkkel is megismerkedhetnek.”

A magyar mint idegen nyelv nyári tábor a magyar kormány támogatásával valósul meg.

TV21 Ungvár/K. K.