Nagybugacon táboroztak a beregszászi cserkészek

2023. augusztus 22., 14:28 , 1173. szám

A Beregszászi 4. Számú Bendász István Cserkészcsapat egy számukra különleges helyen, a bugaci Szabó István Cserkészházban töltött el néhány napot bensőséges, családias környezetben. Az eseményen negyven fiatal vett részt, akik a hatnapos táborban A dzsungel könyve Mauglijának életútját és kalandjait testközelből tapasztalhatták meg.

A megközelítőleg 400 kilométeres utazást követően az ifjú cserkészek elfoglalhatták a nagybugaci tábor területét, és rögtön neki is láttak a sátorállításnak. Az elmaradhatatlan zászlófelvonás során beléptek az idei tábor kerettörténetét adó, Maugli történetét elmesélő Kipling-regény világába, ahol a főhőssel való megismerkedést követően minden ifjú cserkészpalánta elkészítette saját farkasviseletét.

A szervezők minden éven biztosítják az érdekesebbnél-érdekesebb programokat és kalandokat a táborba érkező gyerekek számára. Állandóan nagy a pörgés, így senkinek sem jut ideje unatkozni. A hatnapos tábor alatt a cserkészek a szokásos napi rutin mellett társas- és csapatjátékokat tanultak, volt labdanyűvő tábori métázás, számháború, tábortűz, népdaltanulás és még sok egyéb érdekfeszítő elfoglaltsággal készültek a szervezők a 10 fős fiú-, illetve 8 főből álló lányőrsök számára.

A tábor harmadik napján Michels Antal atya, volt beregszászi plébános látogatott ki a fiatalokhoz Bugacra, aki gyóntatás után egy erdei misén hirdette Isten igéjét.

A tábor vezetői minden évben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ne csupán a szórakozásról szóljon a cserkésztábor, hanem minél több hasznos dolgot is tanulhassanak a fiatalok. Erre kitűnő példa a közös őrsi főzés, amikor minden őrs megkapja a vacsorához szükséges alapanyagokat, valamint a receptet is (már ha szükséges), és együtt tanulnak meg egyszerűbb ételeket elkészíteni. Idén a paprikás krumpli elkészítését tanulhatták és gyakorolhatták az ifjú cserkészek.

A tábor utolsó napján lelki táplálékként Kocsis Sándor ifjú református lelkipásztor istentisztelete szolgált, majd ezt követően együtt helyezték el az emlékezés koszorúját Szabó István atya emléktáblájánál. A tábor, mint mindennap, ezúttal is tábortűzzel és zászlólevonással végződött.

„Vezetőink online gyűlések alatt tudtak megbeszéléseket tartani, ugyanis nemcsak Kárpátaljáról és Magyarországról szerveztük az idei táborunkat, hanem voltak olyanok is, akik Angliából vagy épp Csehországból segítették ötleteikkel munkánkat” – mesélt a szervezői feladatokról Kázmér Vivien segédtiszt. Elmondása szerint Román Attila táborparancsnok idén egy nagyon jól működő vezetői gárdát hozott össze, amely nagyban hozzájárult az egész tábor akadálymentes lebonyolításához.

Román Attila táborvezető kiemelte, hogy az idei tábor több szempontból is különleges volt: a Beregszászi 4. Számú Bendász István Cserkészcsapat idén ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, és tette ezt egy olyan helyszínen, ahol már több évtizede folyik az őrsvezetőképzés. „Öröm volt látni azt, hogy mostani vezetőink majdnem mindegyike itt végzett, később pedig több éven keresztül már kiképzőkként, alázatos munkáikkal segítették a bugaci őrsvezetőképző táborokat” – húzta alá a táborvezető.

A gyerekeken látszott, hogy hiányzik nekik ez a társaság, hisz néhányan már elég rég látták egymást, és természetesen minden résztvevőnek jót tett kiszakadni egy kicsit a hétköznapokból, és a civilizációtól távol, valamint okoseszközök nélkül együtt tölteni néhány felejthetetlen napot. Minden fiatal élvezte, hogy a hétköznapi szürkeségből egy élménydús „dzsungelbe” csöppenhettek bele, s az utolsó napon a búcsúzás pillanatában hulló örömkönnyek is önmagukért beszéltek.             

SD