Magyarországi Kereskedelmi és Iparkamarák összefogásával érkezett nagy értékű segély Kárpátaljára

2023. szeptember 6., 11:50 , 1175. szám

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) Magyarország Ungvári Főkonzulátusának koordinálásával mintegy 14 millió forint értékű adományt juttatott el Kárpátaljára. A gyűjtést a Magyar‒Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara (MUKIK) szervezte már második alkalommal, s ezúttal is főleg a Bátyúi kistérségben élő belső menekültek számára.

A bútorokat, tartós élelmiszereket és háztartási cikkeket tartalmazó szállítmányt egy kamionnal és két kisbusszal hozták Kárpátaljára. A humanitárius segély átadására vasárnap délben az Eurocar üzem területén került sor, ahol jelen volt Gelb Sándor, a MUKIK elnöke, dr. Vereczkey Zoltán, a PMKIK elnöke, Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, Csizmadia Alexandra, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja, külgazdasági attasé, Tarasz Tringyak, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás Gazdaságfejlesztési Főosztályának vezetője, Lokita István, a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatás elnökhelyettese, Dmitro Taranenko, Bátyú polgármestere és Galambos Gabriella alpolgármester.

– Nagy örömmel csatlakoztunk a Pest Vármegyei Kamara kezdeményezéséhez, hogy támogassuk a kárpátaljai térséget, és mivel nekünk egyébként is nagyon szoros az együttműködésünk, nem volt kérdés számunkra, hogy egy nagy és komoly támogatást adjunk – jegyezte meg Nagy Elek és elmondta: két oka van annak, hogy a gyűjtésen keresztül a kárpátaljai magyarokat és idetelepült ukránokat is támogassanak. – Nyilván az egyik az érzelmi ok, hiszen Kárpátalján nem kevés magyar ember él. A másik ok pedig az, hogy nekünk rendkívül fontos a szomszédokkal a gazdasági kapcsolat. Ahhoz, hogy ezeket a gazdasági kapcsolatokat fenn tudjuk tartani, fontos, hogy itt az emberek túl tudják élni a jelenlegi helyzetet. A háborúnak előbb-utóbb vége lesz, és akkor tényleg el tudjuk kezdeni ezeket a gazdasági kapcsolatokat újraépíteni. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy ne egy karitatív szervezeten keresztül adjuk a pénzt, hanem személyesen jöjjünk el és lássuk, hogy hová, kinek adjuk, s kezdjük el ezeket a személyes kapcsolatokat építeni, hiszen ez lesz az alapja annak, hogy jól tudjunk együttműködni a jövőben.

Dr. Vereczkey Zoltán, a PMKIK elnökétől megtudtuk, hogy az elmúlt alkalomhoz hasonlóan most is hoztak bútorokat a menekülteknek, csak az élelmiszerek mögött volt és azért nem látszott.

– Ezzel válik teljessé az, amit mi gondoltunk, hogy egy itteni menekültszállónak a felszerelése komplett legyen. Egy vendéglátóipari technológiával rendelkező konyhabútort hoztunk, ami tartalmazza a konyhában szükséges felszereléseket: a profi tűzhelyeket, a kiegészítőket, mindazokat az asztalokat, amelyek az ételek előkészítéséhez szükségesek, a hűtőberendezéseket, tehát egy teljes konyhát, és egy olyan éttermi berendezést, ahol leülhetnek az emberek. Külön köszönetet szeretnék mondani a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának, mert amikor megkerestem ez ügyben Nagy Elek elnök urat, segítőkészen fogadott. Az ottani elnökség egy tízmillió forintos élelmiszer-szállítmányt szavazott meg és biztosított. A három jármű most ezt a szállítmányt – a konyhai felszereléseket, plusz az élelmiszereket – tartalmazza, aminek az összértéke 13–14 millió forint.

– Folyamatosan dolgozunk azon, hogy segélyszállítmányok kerüljenek Ukrajnába – jegyezte meg Gelb Sándor, a MUKIK elnöke, és kiemelte többek közt a jelenlévő sajtónak a munkáját, mert mint mondta, ez a szállítmány kifejezetten a sajtó munkájának köszönhető. A jövőt illetően elmondta, hogy terveznek további segélyakciókat is, legközelebb egy mentőautót juttatnak el Odesszába. – A következő szállítmányunk – a mentőautó és a különböző egészségügyi berendezések, eszközök – valószínűleg két héten belül célba ér, de folyamatosan dolgozunk a további igényeknek a megvalósításán is. Az első gyűjtéseket a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara indította el. Ehhez több kamara is csatlakozott, s nagy reményt fűzök ahhoz, hogy ahogy az előző riport elősegítette azt, hogy most itt legyünk ezzel a szállítmánnyal és a bővült csapattal, ez a mostani riport majd segít abban, hogy az összes többi kamara is csatlakozzon.

Lokita István megjegyezte, elsősorban azért nagyon fontosak az ilyen adományok, mert a háború hátrányait és terheit itt Kárpátalján is erősen érezzük magunkon.

– Az önkormányzatok azáltal, hogy rengeteg menekültet fogadtak be, és mai napig gondoskodnak róluk, hatalmas terhet vállaltak magukra. Ezek a segélyek nagyban megkönnyítik a menekülteknek az ellátását, az önkormányzatokra háruló feladatokat – hangsúlyozta, és köszönetet mondott az adományozó kereskedelmi és iparkamaráknak, hogy ismét bizonyították, a két ország milyen jó viszonyban áll egymással. – Számtalan alkalommal kaptunk már segélyt magyar partnereinktől. Nagyon szépen köszönjük, és reménykedünk a további együttműködésben is.

– Jelenleg 150 belső menekült tartózkodik a kistérségünkben, egy részük a kommunális szállóban él, ami korábban óvodaként működött – mondta Galambos Gabriella. – A Kárpátaljai és a Luhanszk Megyei Katonai Adminisztráció a Vöröskereszt közreműködésével egy szociális szállót épít a belső menekültek számára. Ez remélhetőleg év végéig elkészül. Azonfelül szeretnénk még egy másik projektet is megvalósítani: a megyei adminisztráció, a befektetők és a helyi kistérség 30-30 százalékos arányban szociális szállót építenének a belső menekülteknek Bótrágyon. Ott már 2 hektáros területet kijelöltek erre a célra.

Tarasz Tringyak őszinte köszönetet mondott, kiemelve, hogy ez a jószomszédi viszony szép példája, amikor segítenek a bajban lévőn. Elmondta: 555. napja tart a háború, sok katona és civil lakos halt meg, az emberek elvesztik mindenüket, de a katonai bűntényeken kívül ökológiai népirtást is végez Oroszország, mint például a kahovkai vízgyűjtő felrobbantása.

– A kárpátaljai megyei adminisztráció két Herszon megyei település – Novopalivka és Velika Olekszandrivka – fölött vállalt védnökséget, ahol a kárpátaljai szakemberek segítenek az újjáépítésben. A megyei költségvetésből 16,5 millió hrivnyát fordítottak erre. A betervezett 100 épületből már 26-ot újjáépítettek. A mostani magyarországi élelmiszer-szállítmány egy részét is oda irányítanánk az adakozók engedélyével – jegyezte meg és elmondta: a jelenlegi humanitárius segélyezési akció kényszerhelyzet a háború miatt, de reméli, hogy a háborút követően sikerül sokoldalú gazdasági együttműködést kialakítani Magyarország és Ukrajna között.

rv