Telített a sárgarépapiac, esik az ára

2023. szeptember 7., 21:13

Ukrajnában a sárgarépa ára soha nem látott alacsony szintre esett. Jelenleg a sárgarépa-piacon lanyha a kereskedelmi és felvásárlási aktivitás, miközben a gazdálkodóknak meglehetősen nagy mennyiségben kellene értékesíteniük a közepes fajtákból való termést, amely nem alkalmas hosszú tárolásra – jelentette a dengi.ua az EastFruit elemzőire hivatkozva.

Megjegyzik, hogy a jelenlegi helyzetben a termelők kénytelenek tovább csökkenteni a sárgarépa árát. Így pillanatnyilag 7–12 hr/kg áron kínálják ezt a gyökérzöldséget, ami átlagosan 16%-kal kevesebb, mint az előző munkahét végén.

A termesztők szerint az utóbbi hetekben folyamatosan termésfelesleg tapasztalható a sárgarépa piacán.

„Ma ennek a gyökérnövénynek az értékesítése eseti alapon és rendkívül kis tételekben történik. Ráadásul a vásárlók a bőséges piaci sárgarépa-kínálatra hivatkozva gyakran ragaszkodnak az árak csökkentéséhez” – áll a jelentésben.

A szakértők hozzátették, hogy jelenleg Ukrajnában már átlagosan 40%-kal olcsóbb a sárgarépa, mint 2022 őszének elején. A helyzet javulására ugyanakkor egyelőre nem számítanak a gazdálkodók, mivel a piacon túlzott a sárgarépa-kínálat, az értékesítés alacsony üteme miatt pedig nem sikerül tehermentesíteni a piacot.

(dengi.ua/Kárpátalja)