NBU: Nehéz a helyzet a háztartások bérből származó jövedelmeivel a magánszektorban

2023. szeptember 8., 21:57

Továbbra is nehéz a helyzet a háztartások bérből származó jövedelmeivel a magánszektorban. A fizetésemelések rendszertelenek, és gyakran elmaradnak az inflációtól – derül ki az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) makrogazdasági és monetáris szemléjéből, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

A jegybank értékelése szerint a munkaerő iránti kereslet élénkülése, a szakképzett munkaerő felkutatásának nehézségei és általában a korlátozott munkaerő-kínálat a nominálbérek növekedésének irányában hatottak. A költségvetésből származó kifizetések is támogatják a háztartások jövedelmeit. A jelentős bizonytalanság miatt azonban továbbra is nehéz a helyzet a munkabérből származó bevételekkel – hangsúlyozta az NBU.

A Gazdaságkutató Intézet (IED) felmérése szerint 2023 első felében a vállalkozások többsége (59%) nem változtatott a béreken. Akik emeltek fizetést (a válaszadók 34%-a), az év eleje óta átlagosan 12%-kal növelték a béreket nominálisan.

A megkérdezett vállalkozásoknak mindössze 14%-a tervez béremelést 2023 végéig, 40%-a nem tervez béremelést, 46%-a pedig bizonytalan.

Általánosságban elmondható, hogy a betöltetlen állások száma tovább nőtt, ami csak részben tudható be a szezonális sajátosságoknak, míg az álláskereső önéletrajzok száma valamelyest csökkent. Ez egyaránt tükrözheti a foglalkoztatás helyreállását az ukránok körében és a munkaerő-kínálat szűkülését, többek közt a migráció és a mozgósítás miatt.

A felmérés a munkaerő-piaci aránytalanságok további fokozódását is érzékeltette: az IED által júliusban megkérdezett válaszadók 38%-a jelezte a képzett munkaerő hiányát (áprilisban 31%).

(epravda.com.ua/Kárpátalja)