Miniszterváltás a védelmi tárcánál

2023. szeptember 15., 14:49 , 1176. szám

Vége a hónapok óta folyó találgatásoknak és bizonytalanságnak: Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette a védelmi miniszter menesztését. Olekszij Reznyikov benyújtotta a lemondását, a parlament pedig nem akadékoskodott, sőt nem sokkal később az utódját is kinevezte Rusztem Umerov személyében. Miért kellett távoznia Reznyikovnak, s mit várnak Kijevben Umerovtól?

Reznyikov hagyatéka

Olekszij Reznyikov Ukrajna védelmi minisztereként egyik fő sikerének a Kijev nyugati partnereinek gondolkodásmódjában bekövetkezett paradigmaváltást nevezte – idézi fel összeállításában a BBC News Ukrajina. Elbeszélése szerint, amikor néhány héttel az invázió előtt Washingtonba érkezett, arra kérte az amerikaiakat, hogy ha valóban olyan nagy a valószínűsége a háborúnak, mint mondják, adjanak Ukrajnának Stinger légvédelmi rendszereket, hogy felvehessék a harcot az orosz légierővel, de azt a választ kapta, hogy „Nem, Olekszij, ez lehetetlen”. Ma viszont, másfél évvel később, nyugati harckocsik vesznek részt az ukrán ellentámadásban, s csak idő kérdése, hogy modern vadászgépeket adjanak át az Ukrán Fegyveres Erőknek – mutatott rá az exminiszter.

A közelmúltban azonban éppen e téren érte egyre több bírálat Reznyikovot Volodimir Zelenszkij elnök környezete részéről: azt mondják, az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítások rendszere máig nem épült ki teljesen, amiért nem csak a partnerek okolhatók.

Egyébként, sajtóértesülések szerint, a Reznyikov és az Elnöki Hivatal közötti kapcsolatokban az elmúlt másfél évben egy bizonyos mértékű „fáradtság”, feszültség halmozódott fel. Az ügyvéd Reznyikov már régóta jelezte, hogy kész elhagyni tisztségét.

Aligha nevezhetnénk azonban a tárcavezető menesztését egyszerű technikai személycserének. Az utóbbi időben többször is bírálták a Védelmi Minisztériumot a hadsereg számára eszközölt beszerzések miatt. Reznyikov kategorikusan visszautasította, hogy bármi köze lenne a nyilvánosságra került, a sajtó szerint visszaélésgyanús esetekhez. És bár még ellenségei sem hihették, hogy az alapvetően a nyugati fegyverszállításokra összpontosító miniszter személyesen foglalkozott volna például a téli dzsekik beszerzésével Törökországból, tárcavezetőként viselnie kellett a felelősséget a minisztériumában történtekért.

Természetesen ennek a történetnek is vannak politikai vonatkozásai. Azt beszélik, Olekszij Reznyikovot londoni nagykövetté nevezhetik ki. Ez is mutatja, hogy valójában talán még a bírálói sem az exminisztert tartják felelősnek a védelmi tárcánál uralkodó állapotokért. Ha azonban ez a kinevezés még azelőtt történne meg, hogy a rendfenntartók állást foglalnának a tekintetben, hogy történtek-e visszaélések a minisztériumban, s azokért ki a felelős, az sok ukrán szemében nem kívánatos precedenst jelenthetne, amely azt mutatná, hogy a kormányzat a háború idején nem jár el elég körültekintően.

Az utód

Volodimir Zelenszkij Reznyikov utódaként Rusztem Umerovot, az Ukrán Állami Vagyonkezelő Alap vezetőjét nevezte meg. A parlament felmentette a jelöltet eddigi tisztségéből – még ugyanazon a napon, amelyen Reznyikov menesztéséről szavaztak –, majd szeptember 6-án megerősítette kinevezését a védelmi tárca élére.

Umerov nem különösebben ismert figurája az ukrán közéletnek, bár újoncnak sem nevezhető. Végzettsége szerint közgazdász, a távközlési és befektetési üzletágban dolgozott, ugyanakkor tagja volt a krími tatár nép Medzsliszének, a testület vezetőjének, Musztafa Dzsemilevnek lett az asszisztense.

2019-ben beválasztották a Legfelső Tanácsba Szvjatoszlav Vakarcsuk énekes pártjától, a Hangtól. Több tucat törvényjavaslat szerzője és társszerzője lett, többek között az ukrajnai őslakos népekről szóló jogszabályé.

Az orosz invázió megindulása után Umerov csatlakozott az ukrán delegációhoz az Oroszországi Föderációval folytatott tárgyalásokon. Később a fogolycserékben működött közre. Az Ukrán Állami Vagyonkezelő Alap élére 2022 szeptemberében nevezték ki.

Hogy civil lett a védelmi miniszter, azon már senki nem csodálkozik különösebben. A háború kitörése óta egyébként is az a gyakorlat alakult ki Ukrajnában, hogy a hadműveleteket a Vezérkar irányítja, s a Védelmi Minisztérium felel a logisztikáért. A tárca hozza meg a csaták megvívását lehetővé tevő politikai és gazdasági döntéseket, és semmi esetre sem igyekszik „segíteni” a tábornokoknak a hadműveletek tervezésében.

Azt hallani Umerovról, hogy okos és felkészült, igen jók a kapcsolatai belföldön és külföldön egyaránt. Mások mellett – és ez a sajtó szerint igen fontos napjaink Ukrajnájában – jó kapcsolatokat ápol az Elnöki Hivatal vezetőjével, Andrij Jermakkal. Több nyelvet beszél, jól kommunikál, kiváló tárgyaló.

Egyesek szerint Volodimir Zelenszkij elnök Umerov kinevezésével azoknak a nyugati szakértőknek és politikusoknak is üzent, akik az utóbbi hetekben a háború lezárásának egyik lehetséges forgatókönyveként emlegetik, hogy az ukrán területek egy része orosz ellenőrzés alatt maradhat. Úgymond, „ha önök szerint Ukrajnának a Krím nélkül kellene lezárnia a háborút, próbáljanak meg beszélni erről egy olyan miniszterrel, aki krími tatár, jogvédő, aki évek óta foglalkozik a Krím félsziget problémáival”. A realistábbak szerint a történet jól hangzik, de nehéz elképzelni, hogy a védelmi miniszter krími tatár származása valóban „meghatná” a háborúról nyilatkozó külföldi politikusokat.

Közelebb állhat a valósághoz az az RBK–Ukrajina által felvetett szempont, miszerint Umerovtól azt várják, hogy rendet tegyen a védelmi tárcánál. A feladatra különösen alkalmassá teszi, hogy elfogadható jelölt az ukrajnai „korrupcióellenes-aktivista” közösség számára, amely rendszerint „látens ellenzékben” leledzik a Bankovával szemben. Sokan közülük, akik kíméletlenül bírálták Reznyikovot, üdvözlik Umerov kinevezését.

Amellett, hogy Umerovnak nyilvánvaló feladata biztosítani, hogy Ukrajna továbbra is megkapja a szükséges nyugati fegyvereket, át kell alakítania az állami beszerzések rendszerét, amely elődje sebezhető pontjává vált. Mindenekelőtt el kell indítania a közeljövőben a hadsereg erőforrás-ellátási ügynökségét, amely magához vonna a minisztériumtól minden hátországi beszerzést.

A TSZN szakértőkre hivatkozva arról írt, az új védelmi minisztertől egy általános elképzelést is várnak arról, miként kellene tovább építeni az állam védelmi és biztonsági szektorát, hogyan lehetne megszabadulni a szovjet örökségtől ezen a területen, és mivel lehetne Ukrajnába csábítani a világ legjobb fegyvergyártóit.

(szcs/bbc.com/rbc.ua/tsn.ua)