Mentőautóban szülte meg harmadik gyermekét

2023. szeptember 17., 16:21

A mentőautóban szülés kettős felelősség és duplán extrém folyamat. Az orvosok azonnal sietnek a „megindult a szülés” telefonos hívásra, és igyekeznek a vajúdó nőt mielőbb kórházba szállítani. A szülés menete azonban minden nő számára kiszámíthatatlan, nem gyakori, de előfordul, hogy mégis mentőautóban születik meg a baba.

Így történt ez szombaton is. 10 óra 17 perckor a 103-as vonalra Szuhapatak (Szuhij) községből érkezett hívás: „37 éves, terhes nő, harmadik szülés.” S az 1301-es számú csapat azonnal indult a megadott címre.

„10 éves sürgősségi orvosi munkám során otthon és autóban is kellett szülést levezetnem” – mondja Ruszlan Males, a mentős. – De általában sikerül a vajúdó nőt az egészségügyi intézménybe juttatnunk. A hívás címének hallatán most megértettem, hogy az autóval nem tudunk odahajtani, a sofőrrel több mint egy kilométert kell majd futnunk fel az erdőn keresztül...”

Amikor a csapat az úttalanság miatt a sűrű bozótos erdei ösvényen elérte a vajúdó nőt, világossá vált, hogy a nőt azonnal egészségügyi intézménybe kell szállítani. A lehető legnagyobb odafigyeléssel eljuttatták a mentőautóhoz, s száguldottak a kórház felé.

„Útközben 5 alkalommal kellett megállítani a mentőautót – a nő panaszkodott, hogy nem érzi jól magát. És amikor elhaladtunk Kisberezna mellett, rájöttem, hogy nincs időnk, a kocsiban kell levezetni a szülést... Egészséges kisfiú jött a világra. Az ilyen esetekben minden szükséges manipulációt elvégeztem. Kollégám, egy tapasztalt sofőr, Mikola Bobrik sokat segített. És amikor a méhlepény (placenta) távozott, tovább indultunk” – mondja Ruszlan Males.

A csapat 12 óra 20 perckor a nőt az újszülött csecsemővel együtt a perecsenyi kórházba érkezett. Az 1301-es számú csapat egy irányba a 63.2 km-es utat és úttalanságot 1 óra 18 perc alatt győzte le.

(Facebook/RV)