Kolek Zsolt: Kulcskérdés a magyar választók mozgósítása Szlovákiában

2023. szeptember 20., 09:46 , 1177. szám

Kulcskérdés a magyar választók mozgósítása a szeptember 30-i előrehozott szlovákiai választások előtti utolsó hetekben – mondta Kolek Zsolt felvidéki újságíró az M1 csatornán múlt szerdán.

Kolek Zsolt kiemelte: ahogy közeledik a választások időpontja, egyre inkább érzékelhető, hogy a kampány megjelenik a mindennapokban, „egyre több embert érint a hétköznapi politika”.

Rámutatott, mindez azt jelzi, hogy növekszik a várható részvételi hajlandóság a voksoláson.

Felidézte, hogy az elmúlt választásokon Dél-Szlovákiában, a magyarlakta járásokban rendre alacsonyabb volt a választási hajlandóság, mint az országos részvétel. Ez fontos tényezője volt annak, hogy a magyar érdekképviselet nem jutott be a szlovák törvényhozásba – jegyezte meg.

Kolek Zsolt szerint az idei választás egyik kulcskérdése, hogy mekkora lesz a magyarlakta régiók részvételi aránya. Az utolsó hetekben, a hajrában a fő kampányfeladat, hogy a Szövetség – a magyar érdekképviselet – tudja mozgósítani a potenciális szavazóit.

Értékelése szerint erre minden esély megvan, és 2020-hoz képest jóval nagyobb az esély arra, hogy a magyar érdekképviselet bejusson a szlovák törvényhozásba. Akkor még egy éles magyar–magyar versenyfutás volt, mostanra azonban a Híd rendkívül meggyengült, míg a Szövetségnek komoly esélye van a parlamenti küszöb átlépésére – fűzte hozzá.

Kiemelte: az egy fontos mozgósító tényező lehet a magyarság számára, hogy ha szeretnének magyar érdekképviseletet, akkor a Szövetségre adják a voksukat.

Kolek Zsolt arra számít, hogy a részvétel néhány százalékponttal elmarad a 2020-as, kiugró, 66 százalékos részvételtől, de ez is komoly kihívás elé állítja a Szövetséget.

 (MTI/Kárpátalja)