Agrárminiszter: A gabonavita nem az utolsó vita Ukrajna uniós csatlakozása során

2023. szeptember 23., 14:23

A gazdasági viták száma Ukrajna uniós csatlakozásának közeledtével növekedni fog, és ezek leginkább a mezőgazdaságot érintik majd – jelentette ki az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Mikola Szoljszkij agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter, akit a korrespondent.net idéz.

„Meg kell értenünk, hogy amint közeledünk (Ukrajna csatlakozásához – a szerk.) az Európai Unióhoz, úgy fog nőni a gazdasági viták száma. Ki kell fejlesztenünk a velük szembeni immunitást, okosnak és pragmatikusnak kell lennünk” – mondta.

A miniszter jelezte azt is, hogy idén Ukrajna megkapta az EU-tól az elkészítendő és módosítandó jogszabályok listáját, és az uniós csatlakozáshoz adaptálandó normák 40 százaléka a mezőgazdasághoz és az élelmiszeripari termékekhez kapcsolódik.

Szoljszkij ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapokban Ukrajna először szembesült azzal, hogy meg kell védenie gazdasági pozícióit a szomszédos államokkal szemben. „Ez az első, de nem az utolsó gazdasági vita” – tette hozzá.

A miniszter arra is rámutatott, hogy a szomszédos országokkal folytatott gabonavita az első precedens Ukrajna számára, amely ekkora érzelmi reakciót váltott ki az ukrán társadalomban és a politikusokban.

„Javaslom, hogy úgy kezeljük ezt, mintha fél lépést tettünk volna az utolsó vonalig az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt. Amikor az Európai Unió tagja leszünk, ez mindig így lesz. Ez az uniós szabályok szerint normális. Ez egy demokratikus egyesülés. Ez egy olyan folyamat, amilyenen nyilván többször is keresztül fogunk még menni” – mondta az agrártárca vezetője.

(korrespondent.net/Kárpátalja)