Drágult a hagyma Ukrajnában

2023. szeptember 24., 16:51

E hét eleje óta emelkedni kezdett a hagyma ára az ukrán piacon. Az áremelést a nagykereskedelmi vállalatok és a kiskereskedelmi láncok részéről a termék iránt megmutatkozó nagy kereslet teszi lehetővé – írja a dengi.ua az EastFruit projekt elemzőire hivatkozva.

Jelenleg az ukrán gazdálkodók többsége legalább 9–15 hr/kg áron kész hagymát szállítani, ami átlagosan 26%-kal több, mint az előző munkahét végén.

„A piaci szereplők az ebben a szegmensben tapasztalható pozitív ártrendet a raktározásra szánt hagymát felvásárló nagykereskedelmi cégek magas kereskedelmi aktivitásával hozzák összefüggésbe. Ugyanakkor a jó minőségű hagyma kínálata igen korlátozott, ami a kedvezőtlen időjárási körülményekkel függ össze, valamint a termék értékesítésének a gazdák általi visszafogásával” – áll a jelentésben.

A szakértők megjegyzik, hogy pillanatnyilag a hagyma ára Ukrajnában még mindig jelentősen alacsonyabb, mint tavaly. 2022 szeptemberének végén a gazdálkodók kétszer drágábban adták el ezt a terméket, mint ma.

A piac meghatározó szereplői szerint ez a mostani áremelkedés átmeneti jelenség, hiszen az ukrán gazdaságokban még tart a hagyma betakarítása, és a piaci kínálat október közepéig meglehetősen magas marad.

(dengi.ua/Kárpátalja)