Rajzpályázat Nagydobronyban Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából

„Derelye – a magyar ember ereje”

2023. szeptember 25., 16:35 , 1178. szám

A tanév kezdetekor a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezete a Nagydobronyi Líceummal közösen Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából rajzpályázatot hirdetett, melynek a témája: Petőfi Sándor művei. Két hét alatt harminc gyerek juttatta el rajzát a zsűrihez. A munkákat a Nagydobronyi Magyar Házban mutatták be az érdeklődők számára, ahol szeptember 23-án ünnepi műsor keretében adták át a díjakat a szervezők.

Őr Hidi László, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke a rajzpályázat ötletének megszületéséről beszélt, illetve arról, hogy úgy gondolják, a reform­kori magyarok, közöttük Petőfi is szerethette a derelyét. Szövetkezve a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány Gazdaasszony Tagozatának csapatával elhatározták, hogy különféle ízesítésű derelyével és hagyományos salánki hólabda csörögefánkkal vendégelik meg a rajzpályázaton részt vett és az ünnepi műsorban fellépő gyerekeket. Őr Hidi László elmondta még, hogy a kezdeményezésüket anyagi eszközökkel a Bethlen Gábor Alap támogatta, valamint a Nagydobronyi Kistérségi Tanács is hozzájárult.

A Petőfi életének részleteit és szerelmi költészetének remekeit felvillantó verses, dalos műsort a Nagydobronyi Líceum – Uszkai Valéria, Molnár Annamária, Ráti Gabriella és Katona Anikó által felkészített – tehetséges diákjai mutatták be, nagy sikerrel.

Katona-Mironova Berta, a Nagydobronyi Líceum igazgatója mind a harminc pályázó gyerek munkáját emléklappal ismerte el, akik édességcsomagot is kaptak Bak Éva tanárnőtől. Az alsó osztályosok közül első helyezett lett Gerics Zsófia 4.A osztályos tanuló, 2. Balog Leila 3.A osztály, 3. Varga Kamilla 2.B osztály. A felső tagozatosok közül a legjobb rajzot Gönczy Mirjam 11. osztályos tanuló készítette, 2. Balog Emília 11.A osztály, 3. Nyomó Izabella 5.A osztály, rajtuk kívül több különdíjas is lett; nem volt könnyű dolga a Hadar Judit, Hidi Marianna és Nagy Anikó tanárnők alkotta zsűrinek.

Az eredmény kihirdetése után derelyepartival folytatódott a program a Nagydobronyi Magyar Ház kertjében álló filagória alatt. A gyerekek ehettek prézlibe forgatott lekváros, édes-túrós és kapros-túrós derelyét, valamint a Nagydobronyban ugyancsak hagyományosnak számító krumplis tésztából készült lekváros derelyét is, amit szalonnatepertővel kínáltak a gazdaasszonyok. Tanúsíthatom, hogy nagy sikere volt a derelyének a gyerekek körében, de még sok szülő is szívesen kóstolgatott. Ugyancsak sok gyerek kért a Nadimova Erzsébet és csapata által sütött hagyományos salánki hólabda csörögefánkból is, amit egy különleges sütőformában, bő olajban sütöttek, majd porcukorba forgattak.     

dózsa