Sztefanisina az EU-csatlakozásról: Ukrajna elvégezte a munka ráeső részét

2023. szeptember 27., 13:27 , 1178. szám

Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes szerint az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdése elsősorban a tagállamok politikai lépéseitől függ majd – írja a Jevropejszka Pravda.

A miniszterelnök-helyettes az országos hírtelevíziók közös műsorfolyamában a Bloomberg értesülését kommentálva, mely szerint az Európai Bizottság arra készül, hogy javasolja az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, kifejtette, hogy „kissé szkeptikus” az ilyen állításokkal kapcsolatban.

„Mára politikai konszenzus alakult ki az Ukrajnával kapcsolatos tárgyalások megkezdéséről, de a döntés előtt számos politikai lépést kell megtennünk” – mondta.

A kormány illetékese kifejtette: nemcsak az Európai Bizottság hét ajánlásának végrehajtásáról van szó, hanem arról is, hogy minden EU-tagállammal megvitassák, mi szükséges ahhoz, hogy „valamennyi állam szavazata meglegyen a döntéshez, hogy a tárgyalások már decemberben megkezdődjenek”.

„Ez óriási munka. Az európai bizottsági forrásokra hivatkozó nyilatkozatok azt feltételezik, hogy végrehajtjuk a hét ajánlást, és lefolytatjuk a tárgyalásokat a tagállamokkal. Ha valóban sikerül megtenni ezt, akkor válik mindez egyértelművé” – jelentette ki Sztefanisina.

Emlékeztetett arra is, hogy a parlament és a kormány múlt héten meghozta azokat a döntéseket, amelyek „gyakorlatilag lezárják az Európai Bizottság hét ajánlásának végrehajtását”.

„De sok olyan kérdés van, amely túlmutat az ukrán reformok keretein. Többek között az, hogy a nyugat-balkáni országok, Moldova és Grúzia is megpróbál lépést tartani Ukrajnával, és szintén politikai döntéseket szorgalmaznak. Mi elvégeztük a magunk részét, a továbbiakban kilépünk az összeurópai színtérre, és megkezdjük a tárgyalásokat az egyes államokkal” – mondta.

 (hk/eurointegration.com.ua)