Ukrán–lengyel viszony: A gabona ára

2023. szeptember 27., 12:16 , 1178. szám

Az elmúlt héten még inkább elmérgesedett a viszony Kijev és Varsó között az ukrán gabona lengyelországi importjára bevezetett tilalom miatt.

A két ország között immár hetek óta zajló szópárbajnak újabb lökést adott, hogy Volodimir Zelenszkij az ENSZ Közgyűlésén mondott beszédében az ukrán gabonaexport nehézségeiről szólva utalt a gabona importját tiltó országokra.

„Aggasztó látni, amint Európában egyesek, bizonyos európai barátaink szolidaritást játszanak a politikai színházban, thrillert csinálva a gabonából. Úgy tűnhet, hogy a saját szerepüket játsszák, de valójában segítenek előkészíteni a színpadot a moszkvai színésznek” – fogalmazott az ukrán elnök.

Szavai miatt a szó szoros értelmében megsértődtek Varsóban, s bekérették Ukrajna nagykövetét a külügyminisztériumba.

Vaszil Zvarics ukrán nagykövetet Paweł Jabłoński helyettes államtitkár fogadta szeptember 20-án, a lengyel fél határozott tiltakozásának adott hangot Volodimir Zelenszkij célzása miatt.

„A Külügyminisztérium helyettes államtitkára megjegyezte, hogy ez a Lengyelországnak címzett kijelentés hamis, sőt különösen alaptalan egy olyan ország esetében, amely a háború első napjai óta támogatta Ukrajnát” – áll a közleményben.

Jabłoński kijelentette, hogy a nyomásgyakorlás Lengyelországra a nemzetközi fórumokon, vagy a nemzetközi intézményekhez benyújtott panaszok „nem a megfelelő módszer a viták rendezésére”, és nem vezet eredményre, mert a lengyel kormány intézkedései gazdái védelmében összhangban vannak a nemzeti, az európai és a nemzetközi joggal.

Ukrajna nagykövetének bekéretésére a lengyel külügyminisztériumba még aznap reagált Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő.

„Az ukrán nagykövet ezen a találkozón ismét kifejtette az ukrán álláspontot, ami az ukrán gabonaimport egyoldalú lengyel tilalmának elfogadhatatlanságát illeti. Hangsúlyozta továbbá a lengyel elnök New York-i látogatása során Ukrajnát illetően vont párhuzamának inkorrektségét” – jelezte Facebook-bejegyzésében a szóvivő.

Korábban Andrzej Duda lengyel elnök sajtótájékoztatóján védelmébe vette Varsó azon döntését, hogy egyoldalú korlátozásokat vezet be az ukrán mezőgazdasági termékek importjára, amit Kijev a Kereskedelmi Világszervezetnél vitat. Az államfő egy fuldoklóhoz hasonlította Ukrajnát, kifejtve, hogy „mindenki, aki valaha is részt vett egy fuldokló mentésében, tudja, hogy hihetetlenül veszélyes, hogy magával ránthatja a mélybe”.

Az Ukrán Külügyminisztérium képviselője felszólította a lengyel felet, hogy „tegye félre az érzelmeket”, és fontolja meg a probléma megoldására tett ukrán javaslatokat. Ezúttal azonban a lengyelek láthatóan nagyon a szívükre vették a dolgot.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a kelet-lengyelországi Swidnik városában választókkal találkozva a PAP lengyel hírügynökség szerint hangsúlyozta, hogy Ukrajnában Európa biztonságáért folyik a háború.

„Tudjuk ezt, és segítünk fegyverek küldésével, fegyverszállítmányok megszervezésével, mert most elsősorban magunkat fegyverezzük fel. Ám a rzeszówi csomópont, ez a speciális logisztikai központ működött, működik és működni fog szövetségeseinkkel együtt” – biztosított.

„De azt is szeretném elmondani Zelenszkij elnöknek, hogy soha többé ne sértse meg a lengyeleket, ahogy nemrég az ENSZ-ben tartott beszéde során tette, a lengyelek ezt soha nem fogják megengedni” – fordult az ukrán államfőhöz Mateusz Morawiecki.

A miniszterelnök szavait néhányan úgy értelmezték, hogy Lengyelország maga többé nem kívánja fegyverrel támogatni Ukrajnát, ám ezt utóbb Varsóban cáfolták.

A számos nyilatkozat és ellennyilatkozat után a hétvégére a két szomszédos fővárosban érzékelhetően csillapodtak a kedélyek.

Útban hazafelé Kanadából Volodimir Zelenszkij elnök múlt szombaton megállt Lublinban és állami kitüntetést adott át két lengyel állampolgárnak: Bianca Zalewska újságírónak és Damian Duda önkéntes orvosnak jelentős személyes hozzájárulásukért Ukrajna szuverenitása, területi integritása fenntartásához és az ukrán–lengyel együttműködés erősítéséhez. Az ukrán államfő köszönetet mondott Lengyelország népének „az ilyen fiakért és lányokért”.

Lengyel részről ugyanaznap közölték, készek tárgyalni Ukrajnával a gabonaimportra vonatkozó embargóról, de ehhez Ukrajnának vissza kell vonnia a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott panaszát.

Mint ismeretes, szeptember 15-ével az Európai Unió feloldotta az ukrán gabonára bevezetett embargót, több Ukrajnával szomszédos uniós ország azonban, köztük Lengyelország is fenntartotta a behozatali tilalmat, hogy megvédje piacát az olcsóbb import gabonától, amely kárt okozhatna a helyi gazdáknak.

(hk/eurointegration.com.ua/pap.pl)