A KMDFKSZ tisztújító közgyűlése Ungváron

2023. október 3., 18:41 , 1179. szám

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) 2023. szeptember 27-én tartotta soron következő tisztújító közgyűlését az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének Bercsényi Miklós Könyvtárában.

A közgyűlést Makusin Viktor, a KMDFKSZ külügyi alelnöke vezette. A napirendi pontok alapján az esemény Gál Máté elnöki beszámolójával vette kezdetét.

Elmondása szerint a jövő tanévben terveik között szerepel, hogy minden meglévő tudásukkal dolgozzanak együtt az új csapattal.  „Szeretnénk, ha az új tagjaink a lehető legjobban éreznék magukat a közösségünkben, továbbá minőségi és élvezetes programokat kívánunk szervezni diáktársaink számára” – emelte ki az elnök. Véleménye szerint bár a háború ráveti az árnyékát a diákszervezet tevékenységére, de minden erejükkel azon lesznek, hogy újraszervezzék a pezsgő ungvári egyetemi magyar életet.

Az elnöki beszámolót és terveket követően az ungvári magyar első évfolyamos egyetemisták hivatalosan is felvételt nyertek a KMDFKSZ családjába, majd Vágner Csaba belügyi alelnök és Györke Dávid elnökségi tag bemutatták a diákszövetség programsorozatát.

A diákszervezet tagjai szerint a közgyűlés legnehezebb pillanata az volt, amikor az elnökségi tagok hivatalosan is leköszöntek és átadták helyüket az új tagoknak. A KMDFKSZ elnökségéből leköszönt és tiszteletbeli tagságot szerzett: Dobán Vivien, Györke Dávid, Balog Sándor, Géresi József, Csuka Karina, Tompa Lilla, Soós Alexa. Alelnökként tevékenykedik tovább: Makusin Viktor, Vágner Csaba, Szabó Tibor Bence. Elnökségi tagként tevékenykedik majd a következő tanévben: Filip Júlia, Somogyi Vanessza, Kofely Valentin, Ráti Ákos, Somogyi Dorina és Fazekas Nikolett. Az etikai bizottság tagjai: Cékusz Anna, Dzsurinec Alexandra és Cserevka Dianna lett.

Az újonnan beválasztott elnökségi tagok közül Somogyi Dorina szólt a diákszervezet jelen lévő tagjaihoz: „Azért jelentkeztem a KMDFKSZ-be, mert elkötelezett vagyok a kárpátaljai magyarok jogaiért és érdekeiért, valamint szeretném, ha a diákszervezetünk egy erős és összetartó szervezet lenne, amely képviseli a kárpátaljai magyar közösség hangját és véleményét.” Elmondása szerint azt is fontosnak tartja, hogy a jövőben a diákszervezet szoros kapcsolatot ápoljon Magyarországgal és az európai magyar szervezetekkel, valamint más kárpátaljai nemzeti kisebbségekkel is. „A KMDFKSZ elnökségi tagjaként szeretnék hozzájárulni a kárpátaljai magyar kultúra, a nyelv, az oktatás, a gazdaság fejlesztéséhez és védelméhez” – emelte ki az elnökségi tag.     

SD