Zelenszkij figyelmeztette Európát a háború befagyasztásának következményeire

2023. október 10., 18:19 , 1180. szám

Oroszország keresi a lehetőséget a háború befagyasztására, ami lehetővé tenné számára, hogy 2028-ra helyreállítsa katonai potenciálját, s folytathassa az Ukrajna elleni agressziót, és valószínűleg más országokat is megtámadjon – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Politikai Közösség múlt csütörtöki csúcstalálkozóján, a spanyolországi Granadában mondott beszédében, amelyet a DW idéz.

„Most Oroszország különféle forgatókönyveket mérlegel az elkövetkező évekre. Az egyik különösen veszélyes. Ha ebben az Ukrajna elleni agresszióban valamilyen szünet áll be, bármiképpen befagy a helyzet, új kritikus pillanat következik: 2028. Ha Oroszországot most hagyják alkalmazkodni, 2028-ra a Kreml helyre tudja állítani az általunk elpusztított katonai potenciált, és Oroszországnak lesz elég ereje megtámadni azokat az országokat, amelyek az orosz terjeszkedés fókuszában állnak” – hangsúlyozta.

Zelenszkij szerint Ukrajna mellett a balti államokat és azokat az országokat is támadás érheti, amelyek területén orosz katonai kontingensek állomásoznak.

„Ez egyértelmű információ a hírszerzésünktől. Oroszország keresi a lehetőséget a helyzet befagyasztására és az alkalmazkodásra, következtetéseket von le hibáiból, és felkészül a továbblépésre” – hangsúlyozta.

Zelenszkij: Nem hagyhatjuk, hogy Putyin elpusztítsa Európa hatalmát

A legmegbízhatóbb módja Oroszország semlegesítésének a háborúban elszenvedett veresége, és jelenleg Ukrajnának és a világközösségnek van esélye ilyen vereséget mérni Oroszországra – mutatott rá az ukrán államfő. Ezért Európa egységének és szolidaritásának megingathatatlannak kell lennie.

„Nem engedhető meg, hogy Putyin destabilizálja a világ bármely más részét és partnereinket, hogy lerombolja Európa hatalmát. Folytatnunk kell a politikai és gazdasági szankciók alkalmazását, hogy Oroszország ne terjeszthesse a káoszt” – jelentette ki.

Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy „minden Ukrajnában lelőtt orosz drón, minden Ukrajnában megsemmisített orosz tank” garancia arra, hogy az orosz fegyverek nem mérnek csapást egy másik európai államra. Éppen ezért szerinte a további légvédelmi rendszerek, tüzérség, lövedékek, nagy hatótávolságú rakéták és drónok átadása Ukrajnának, valamint az Oroszország által fenyegetett nemzetek támogatásának és biztonsági garanciáinak újabb formátumai egyaránt módozatai Európa biztosításának az Oroszországi Föderáció agresszív lépéseivel szemben.

Volodimir Zelenszkij az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának apropóján megbeszéléseket folytatott Giorgia Meloni olasz miniszter­elnökkel, Emmanuel Macron francia elnökkel és Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel. Mindhárom találkozó egyik fő témája Ukrajna fegyverellátásának kérdése volt.

A DW emlékeztet, hogy az Európai Politikai Közösség egy olyan platform, amelynek létrehozását Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte 2022-ben, miután megindult Oroszország teljes körű inváziója Ukrajna ellen. Az első csúcstalálkozón 44 ország vett részt. A platform célja a politikai és stratégiai egyeztetés Európa jövőjéről.

(zzz/dw.com)