MNT-elnök: Amely nemzet a saját hőseit nem tiszteli, annak nincs jövője

2023. október 11., 10:45 , 1180. szám

Minden nemzetnek tisztelnie kell a saját hőseit, mert amely nemzet a saját hőseit nem tiszteli, annak nincs jövője – hangsúlyozta Fremond Árpád, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke múlt pénteken Eleméren, Kiss Ernő altábornagy szülővárosában, ahol a 174 évvel ezelőtt mártírhalált halt aradi vértanúkra emlékeztek.

„A délvidéki magyarság igenis tiszteli a hőseit, és nemcsak azért, mert sokan kötődnek ehhez a tájegységhez, hanem azért is, mert nagyon sokunk őse is valamilyen formában részese volt az akkori szabadságharcnak, és az utolsó győztes csata is ebben a térségben, Kishegyesen történt” – húzta alá az MNT elnöke.

A tizenhárom aradi vértanú közül hat kötődik valamilyen módon a Délvidékhez és a volt Jugoszláviához, így számos településen tartanak megemlékezéseket minden évben.

Adán 2011-ben állítottak emlékművet Damjanich Jánosnak, a helyiek múlt csütörtökön ott tisztelegtek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. Lázár Vilmos Nagybecskereken született, emlékét 2005 óta a nagybecskereki székesegyházban emléktábla őrzi, azóta minden évben koszorúzással és hangversennyel emlékeznek a magyar forradalom hőseire, a helyiek múlt csütörtökön koszorúzták meg Lázár Vilmos emléktábláját.

Leiningen-Westerburg Károly ugyan osztrák származású volt, felesége azonban a vajdasági Törökbecsén született, így a családnak délvidéki nagybirtokai is voltak, a településen péntek délután emlékeztek meg a mártírhalált halt katonatisztről, aki 1848-ban önként jelentkezett a szerbek elleni hadjáratba.

Zomborban szintén pénteken koszorúzták meg Schweidel József mellszobrát, amelyet 2017-ben állítottak a honvéd vezérőrnagy szülővárosában.

Zentán Batthyány Lajos emléktáblája előtt tisztelegtek az emlékezők. Szabadkán pedig diákok tartottak rendhagyó történelemórát az 1848–49-es szabadságharcról, majd megkoszorúzták Kossuth Lajos mellszobrát.

 (MTI/Kárpátalja)