Az igazságügyi miniszter elmondta, mikorra válnak nyilvánossá a tisztviselők vagyonnyilatkozatai

2023. október 14., 11:50

Az ukrán tisztviselők vagyonnyilatkozatait 2024 januárjának végéig kell nyilvánossá tenni – jelentette ki az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter, akit az RBK – Ukrajina idéz.

Közölte: zajlik az állami hatósági eljárás szabályozásának előkészítése arra vonatkozóan, hogy ki és hogyan hajtja végre az elektronikus vagyonbevallás visszaállításáról szóló törvényt.

Készül azon tisztségek listája is, amelyekre vonatkozóan az információk zártak maradnak. Ez többek között a harcoló katonákra vonatkozik. Kivételt képeznek a katonai orvosi bizottságok (VLK) tagjai, a beszerzésekért felelős személyek stb. Az ő nyilatkozataik nyilvánosak lesznek.

„Jelenleg tart az előkészítő időszak, de a határidőig, 2024. január 31-ig mindenképpen be fognak nyújtani minden nyilatkozatot és meg lesznek nyitva a nyilvánosság számára” – mondta a tárcavezető.

Maljuszka jelezte, hogy a normatív dokumentumok előkészítése körülbelül egy hónapot vesz igénybe, és további két hónapot szánnak a szoftverek elkészítésére, amelyek lehetővé teszik azoknak a bevallást benyújtó közalkalmazotti és politikusi kategóriáknak a megkülönböztetését, akikre vonatkozóan az információk megnyílnak, azokétól, akikre vonatkozóan az információk zártak maradnak.

Az RBK – Ukrajina emlékeztet, hogy Volodimir Zelenszkij elnök aláírta az elektronikus vagyonbevallás ismételt bevezetéséről szóló 9534. számú törvényt. A dokumentumot az államfő vétójának és javaslatainak figyelembevételével a parlament szeptember 20-án hagyta jóvá.

(rbc.ua/Kárpátalja)