Lengyelországi választások: Kudarccal felérő kormánypárti győzelem

2023. október 18., 12:55 , 1181. szám

Új parlamenti többség és új kormány alakulása várható Lengyelországban, Ukrajna egyik legfontosabb szövetségesénél a vasárnapi törvényhozási választásokat követően. Az 1989 utáni választásokat tekintve rekordmagas, 74 százalékos részvételt hozott a szavazás.

Ami az alsóházat (szejm) illeti, az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 35,44 százalékát kapta az eredmények több mint 99%-os feldolgozottsága mellett, miközben a meghatározó ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 30,65 százalékát tudhatja magáénak. A szavazatok 14,41%-ával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) végzett a harmadik helyen. A bejutási küszöböt átlépte még az Új Baloldal (Nowa Lewica) a voksok 8,59, valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) a szavazatok 7,16 százalékával. Előzetesen a PiS 198, a KO 161, a Harmadik Út 57, az Új Baloldal 30, a Konföderáció pedig 14 mandátumot kaphat a 460 fős alsóházban.

A felsőházba (szenátus) a KO, az Új Baloldal és a Harmadik Út közös jelölteket állított, s 67 képviselője lesz a 100 tagú testületben, míg a PiS pártnak 33 mandátum jutott.

A parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazás eredménytelen lett. Az érvényességhez a szavazásra jogosultak több mint 50%-ának kellett volna leadnia a voksát, a részvételi arány azonban csak 41 százalékos volt.

„Függetlenül attól, hogy hatalmon vagy ellenzékben leszünk, folytatjuk projektünk megvalósítását, és nem engedjük, hogy Lengyelországot elárulják” – jelentette ki Jaroslav Kaczynski, a PiS elnöke vasárnap este.

A Jevropejszka Pravda szerint a kormánypárt vezetője ezzel először ismerte el, hogy PiS a választási eredmények alapján ellenzékbe kerülhet. Az elért eredmény ugyanis nem elegendő a parlamenti többség megszerzéséhez, az egyetlen lehetséges partner, a Konföderáció pedig gyakorlatilag megbukott a választásokon. Ugyanakkor a három másik ellenzéki erőnek: a Polgári Koalíciónak, a Harmadik Útnak és az Új Baloldalnak van esélye a stabil többség megteremtésére.

Ezzel együtt lapzártánkkor nem zárható ki, hogy a PiS-nek sikerül kormányt alakítani. A parlamenti többség megszerzéséhez csupán néhány tucat szavazatra lenne szükség, s fennáll a lehetősége, hogy a PiS egyes ellenzéki politikusokkal, vagy akár egy párttal – például a Harmadik Út listáján szereplő Lengyel Parasztpárttal – meg tud állapodni.

Andrzej Duda lengyel elnök a múlt héten megerősítette: a választások után a győztes pártot bízza meg kormányalakítással. Vagyis lesz rá esélye a konzervatív oldalnak, hogy mentse a menthetőt.

 (pszv/eurointegration.com.ua)