Máltán tartották a nemzetbiztonsági és külpolitikai tanácsadók harmadik találkozóját a békeformuláról

2023. november 1., 08:07 , 1183. szám

Október 28-án Málta adott otthont a nemzetbiztonsági és külpolitikai tanácsadók harmadik találkozójának Volodimir Zelenszkij elnök békeformulájának végrehajtásáról és az ukrajnai béke helyreállításának elveiről. A találkozó logikus folytatása volt az azonos formátumú konzultációknak ez év júniusában Koppenhágában (Dánia), majd augusztusban Dzsiddában (Szaúd-Arábia) – közölte az ukrán államfő weboldala.

Andrij Jermak, az Ukrán Elnöki Hivatal és egyben a máltai ukrán küldöttség vezetője beszédében köszönetet mondott minden megjelentnek, valamint mindazon országok vezetőinek, amelyek képviselői részt vettek a találkozón.

„Az önök jelenléte a bizonyíték arra, hogy hasonlóan gondolkodunk. Egy oldalon állunk – a béke, az élet oldalán” – fogalmazott.

A létrehozandó architektúra nemcsak Ukrajna számára jelenthet megoldást. Ez egy univerzális struktúra lesz, amelyet mindenhol alkalmazni lehet és alkalmazni kell, ahol szükség van a béke és az igazságosság védelmére – jelezte az ukrán tisztviselő.

A békeformula Máltán megvitatott öt pontját korábban önálló munkacsoportok dolgozták ki különböző országok diplomatáinak részvételével. A találkozón ukrán és külföldi tisztviselők ismertették és kommentálták az egyes pontokat.

A Jevropejszka Pravda tudósítása szerint a nukleáris biztonságra vonatkozó terv előírja az orosz személyzet, fegyverek és felszerelések teljes kivonását a Zaporizzsjai Atomerőműből, valamint az erőmű feletti ellenőrzés átadását Ukrajnának, megerősíti a NAÜ szerepét a nukleáris létesítmények üzemeltetésére vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésében, valamint a felelősségi mechanizmusok tanulmányozását a nukleáris biztonság elvének be nem tartása esetére.

Az energiabiztonságról szóló pont végrehajtása a munkacsoport javaslata szerint egy olyan energiastabilitási modell kidolgozását irányozza elő, amely megelőzné az energiabiztonság sérülését, és lehetetlenné tenné az energia befolyási tényezőként való felhasználását a jövőbeni agressziós cselekmények során.

Az élelmezésbiztonsággal összefüggésben a békeformula nemzetközi biztonsági garanciák meghatározását javasolja az élelmiszer-ellátás zavartalansága érdekében, többek közt az ukrán kikötői és logisztikai infrastruktúra védelmének megerősítésével, a fekete-tengeri útvonalak aknamentesítésével, valamint a hajók és az ukrajnai tengeri kikötőkbe és onnan szállított rakományok biztosításának támogatásával.

Az ukrán túszok és deportáltak visszatérésére vonatkozó cselekvési terv előirányozza egy nemzetközi megfigyelőcsoport létrehozását, amely információkat gyűjtene róluk, hozzáférést biztosítana fogva tartási helyeikhez, további szankciókat írna elő az Oroszországi Föderációval és tisztviselőivel szemben a nemzetközi humanitárius jog megsértése miatt, nyomást gyakorolna Oroszországra, hogy biztosítson akadálytalan hozzáférést az ukrán foglyokhoz az ENSZ és az ICRC számára.

Az ENSZ Alapokmányának betartására, valamint Ukrajna területi integritásának és a világrendnek a helyreállítására vonatkozó ponttal kapcsolatban a munkacsoport javasolja, hogy a hangsúlyt helyezzék az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjára és a vétójog korlátozására, az ENSZ Nemzetközi Bírósága szerepének megerősítésére azáltal, hogy elismerik a bíróság kötelező joghatóságát az ENSZ Alapokmányának megsértésével kapcsolatos valamennyi jogvitában, valamint indítványozzák korai figyelmeztető rendszer létrehozását az államok szuverenitását és területi integritását sértő cselekményekről.

A máltai találkozón több mint 66 ország vett részt, szemben az előző, szaúd-arábiai találkozón résztvevő 42-vel.

 (szcs/president.gov.ua/eurointegration.com.ua)