Sajtó: Több mint 700 évre lenne szükség Ukrajna aknamentesítéséhez

2023. november 4., 19:15

Ukrajna területének orosz aknák és lövedékek általi szennyezettsége a legnagyobb a második világháború óta – írja a TSZN a Time magazinra hivatkozva.

A több mint 600 napja tartó háború alatt Ukrajna lett a világ legelaknásítottabb országa. Területének egyharmada milliónyi fel nem robbant aknával és kazettás bombával, valamint aknacsapdákkal és lövedékek szilánkjaival van teleszórva.

„A hatalmas aknamezők nemcsak lelassították Ukrajna katonai ellentámadását. Veszélyeztetik hatmillió civil életét, és használhatatlanná tették az ország legértékesebb mezőgazdasági területeinek egy részét, ami Ukrajna gazdaságát és a világ élelmiszer-ellátását egyaránt érintette” – mutatnak rá az újságírók.

A GLOBSEC szlovák agytröszt által közzétett becslés szerint Ukrajnának 757 évre lenne szüksége ahhoz, hogy a hagyományos módszerekkel és a rendelkezésre álló erőforrásokkal felszámolja ezt a veszélyt.

Idén november 1-jéig 264 civil vesztette életét az aknáktól, és több mint 830-an megsérültek. Az adatok azonban nem veszik figyelembe azokat a területeket, amelyek még mindig orosz megszállás alatt állnak, illetve ahol heves harcok folynak.

Ha nem sikerül megoldani a problémát, 2030-ra elérheti a kilencezret a felrobbanó szárazföldi aknák áldozatainak száma – jegyzi meg a kiadvány.

(tsn.ua/Kárpátalja)