A MOZ szerint nincs skarlátjárvány Kijevben

2023. november 17., 11:50

Kijevben a közelmúltban a skarlát elszigetelt eseteit regisztrálták az iskolákban, az év eleje óta pedig összességében néhány száz megbetegedés történt a fővárosban. Ugyanakkor a betegség jelenlegi dinamikája nem utal járványra – jelentette az RBK – Ukrajina az Egészségügyi Minisztérium (MOZ) sajtószolgálatára hivatkozva.

A tárca jelezte, hogy 2023 10 hónapja során összesen 375 skarlátos esetet regisztráltak Kijevben.

„Ebből 372 eset 17 éven aluliak körében fordult elő. Többségük óvodai és általános középiskolai oktatási intézményekbe járó gyerekek közül került ki” – közölték az egészségügyiek.

Elszigetelt eseteket rögzítettek különböző csoportokban és osztályokban, ami jellemző az Ukrajnában évente regisztrált betegségekre.

Az egészségügyi tárca arról is beszámolt, hogy megerősítették a járványellenes intézkedéseket az iskolákban. A fővárosi Betegségfelügyeleti és -megelőzési Központ járványügyi szakemberei epidemiológiai vizsgálatot végeztek az esetek kapcsán. Többek közt megvizsgálták a betegekkel érintkezők körét, illetve tájékoztatták az oktatási intézményeket a járványellenes intézkedésekről.

„Jelenleg a betegség dinamikája nem utal járványra. Például 2019-ben 1996 skarlátos esetet regisztráltak a fővárosban. 2020-ban – 656 esetet. Az Ukrajnához hasonlóan mérsékelten hideg és nedves éghajlatú országokban a betegség eseteit többnyire ősszel és télen regisztrálják” – közölte az Egészségügyi Minisztérium.

(rbc.ua/Kárpátalja)