Öt kísérleti iskola nyílik meg 2024-ben a szovjet oktatási intézmények építészeti átalakítását célzó projekt részeként

2023. november 18., 08:45

Öt kísérleti iskola nyílik 2024-ben Ukrajnában a szovjet oktatási intézmények építészeti átalakítását célzó projekt részeként – jelentette az Oktatási és Tudományos Minisztériumra hivatkozva az Interfax – Ukrajina hírügynökség.

„Jövőre öt kísérleti iskola megnyitása van tervben, amelyek a szovjet oktatási intézmények építészeti átalakításának projektjéhez lettek kiválasztva. Ezek Kijevben, Harkivban, Krivij Rih-ben és Zaporizzsjában található, a háborúban megsérült iskolák. Már 2024 őszétől működni fognak. Ezekben nemcsak felújítást végeznek, hanem teljesen újragondolják a tipikus szovjet iskolai tereket” – áll a minisztérium sajtószolgálatának közleményében.

A tájékoztatás rámutat, az új tervezési megoldások az iskolákban lehetővé teszik az Új Ukrán Iskola elveinek hatékony megvalósítását, többek között ami az oktatás tevékenységalapú megközelítésének minőségi kivitelezését, a kísérletek végzését és az osztályoknak a különböző oktatási igényekhez való rugalmas adaptálását illeti.

„Ezenkívül mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az iskolák valóban biztonságos és befogadó környezetekké váljanak. És ez háborús időkben minden korábbinál aktuálisabb” – hangsúlyozta a minisztérium.

A jelentés szerint az oktatási intézmények átalakítását az Oktatási és Tudományos Minisztérium, a Digitális Transzformációs Minisztérium és az ukrán városi iroda, a Big City Lab irányítja és valósítja meg, a koncepciók a Rebuild the Wonderful európai építészeinek közreműködésével készültek, az öt kísérleti iskola átalakítási koncepciójának megalkotását pedig a Mariupol Reborn civil szervezet finanszírozza.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)