Nyugdíjfelvétel meghatalmazás alapján

2023. november 28., 17:07 , 1186. szám

„Szeretnénk, ha idős édesapánk helyett valamelyik gyermeke vehetné fel a nyugdíját. El lehet ezt rendezni a háború alatt?”

– Továbbra is van rá lehetőség, hogy a nyugdíjat meghatalmazás alapján a nyugdíjra jogosult által ezzel megbízott személy vegye fel, illetve annak bankszámlájára érkezzen a havi átutalás. A meghatalmazás elkészítésének rendjét és érvényességi idejét törvény szabja meg.

A Polgári törvénykönyv (Цивільний кодекс України – a továbbiakban: Ptk.) 244. cikkelyének 2. pontja úgy fogalmaz, hogy a meghatalmazás írott dokumentum, amelyet egy személy ad ki egy másik személynek harmadik fél előtti képviselete céljából. Az átruházáson alapuló meghatalmazás közjegyző által hitelesítendő – tudjuk meg a Ptk. 255. cikkelyének 2. pontjából. Meghatalmazást egyetlen alkalomra, egy bizonyos időszakra, de határidő nélkül is kiállíthat a közjegyző. Az utóbbi esetben a meghatalmazás visszavonásig érvényes, a nyugdíjfelvétel a meghatalmazás egész időtartama alatt lehetséges. Ha azonban a meghatalmazást egy évnél hosszabb időtartamra adják ki, a nyugdíjasnak a meghatalmazás minden évének lejárta előtt kérvényeznie kell a Nyugdíjalap illetékes szervénél a meghatalmazás alapján történő nyugdíjkifizetés meghosszabbítását (lásd: Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», 47. cikkely, 2. pont!). Ellenkező esetben a nyugdíjkifizetés a meghatalmazotton keresztül az év leteltével megszűnik.

A meghatalmazásnak három dolgot mindenképpen tartalmaznia kell: a kiadásának időpontját, a meghatalmazó és a meghatalmazott azonosításához szükséges személyes adatokat, valamint a meghatalmazás tárgyát. A meghatalmazás tárgyát célszerű alaposan átgondolni, mielőtt felkeresnénk a közjegyzőt. Egyrészt előfordulhat, hogy az idős meghatalmazó az élet más területein is hozzátartozói segítségére szorul a nyugdíjfelvételen túl. Ha ezt idejekorán figyelembe vesszük, elkerülhetjük, hogy később újabb meghatalmazásokat kelljen készíttetni, amivel időt és pénzt takaríthatunk meg. Másrészt megelőzhető, hogy a meghatalmazott szándékosan vagy akaratán kívül túllépje meghatalmazása kereteit. Ebben az esetben ugyanis a meghatalmazónak jó esetben külön jóvá kell hagynia utólag a meghatalmazott által meghatalmazása kereteinek túllépésével végrehajtott cselekményt, rosszabb esetben a cselekmény semmisnek minősül.

Megkönnyíti a polgárok dolgát, hogy a közjegyzők általában rendelkeznek a leggyakrabban alkalmazott meghatalmazásmintákkal, amelyeket csak hozzá kell igazítani az adott esethez, a meghatalmazó kívánságaihoz. Ha a meghatalmazottnak a meghatalmazó vagyonát érintő kérdésekben, például ingatlan­ügyekben is el kell járnia, nem árt kikérni egy ügyvéd tanácsát, mielőtt felkeresnénk a közjegyzőt – különösen, ha a közjegyző ismeretlen, nincs okunk megbízni benne.

hk