Megérkezett Ukrajnába az „omikronspecifikus” koronavírus elleni vakcina

2023. november 30., 16:23

Több mint 200 000 adagot szállítottak le Ukrajnába a SARS-CoV-2 koronavírus elleni „omikronspecifikus” vakcinából. Ez az amerikai Pfizer cég Comirnaty vakcinájának frissített változata – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja az Egészségügyi Minisztériumra hivatkozva.

A tárca tájékoztatása szerint az oltóanyagot az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szállította Ukrajnába, ahol szét fogják osztani a régiók között.

A vakcinákat a „hideglánc” követelményeinek betartásával szállítják le az egészségügyi intézményekbe. Ezt a megyei betegségfelügyeleti és prevenciós központok szakemberei fogják felügyelni.

„Jelenleg a »covid«, azaz a SARS-CoV-2 vírus több mint 13 törzse kering Ukrajnában. Minden kimutatott mutáció az országban domináló Omicron törzstől való eltérés. Az UNICEF által leszállított vakcina több mint 200 ezer dózisa azoknak az emlékeztető oltására szolgál, akiknek már megtörtént a Covid‒19 elleni alapoltása” – mondta Ihor Kuzin egészségügyi miniszter-helyettes, országos közegészségügyi főorvos.

A vakcina minden megyében elérhető lesz, ezért arra biztatják a polgárokat, hogy vigyázzanak az egészségükre és erősítsék immunitásukat. Ez elsősorban a kockázati csoportokba tartozókra vonatkozik: a legyengült immunitásúakra vagy kísérő betegségekben szenvedőkre, valamint a 60 éven felüliekre.

A 12 évesnél idősebb gyermekek szintén olthatók ezzel a vakcinával.

(life.pravda.com.ua/Kárpátalja)