Második nyelv: angoltudás nélkül nincs karrier?

2023. december 1., 15:19 , 1187. szám

A Legfelső Tanács a nemzetközi kommunikáció egyik nyelvévé kívánja tenni az angolt Ukrajnában. A parlament november 22-én elfogadta első olvasatban az angol nyelv ukrajnai használatáról szóló törvényjavaslatot. Vajon gyorsan megtanul az ország angolul? – teszi fel a kérdést a témát boncolgató írásában a DW.

A tervezet előterjesztője Volodimir Zelenszkij elnök volt, tehát elmondható, hogy kormányzati kezdeményezésről van szó.

A szavazás előtt a parlamenti szakbizottság számos módosítást hajtott végre a dokumentumon, többek közt eltörölte azt a sok vitát kiváltó rendelkezést, amely szerint az angol nyelvű filmeket eredeti nyelven (értsd: angolul), feliratozással vetítették volna a mozikban. Amint arról Volodimir Vjatrovics és Jevhenyija Kravcsuk képviselők a közösségi oldalakon beszámoltak, a törvénytervezetből töröltek minden olyan normát, amely szűkítette volna az ukrán nyelv alkalmazásának körét a televízióban és a filmforgalmazásban.

Köztisztviselőknek kötelező

A dokumentum előírja egyebek mellett, hogy az angol nyelv ismeretének kötelező feltétellé kell válnia a kormányzati pozíciók betöltésénél. Angolul nemcsak a köztisztviselők valamennyi kategóriájának kell majd beszélnie, hanem a szerződéses katonatiszteknek, valamint a rendfenntartók közép- és felső vezetőinek is. A dokumentum értelmében az ügyészeknek, a vámosoknak és a helyi önkormányzati szervek képviselőinek szintén meg kell tanulniuk angolul, ha a tisztségük nemzetközi együttműködést feltételez.

Az angol nyelvnek meg kell jelennie a közterületeken is. Így a dokumentum szerint a múzeumokban, repülőtereken, pályaudvarokon és a tömegközlekedésben az ukrán mellett angolul is fel kell tüntetni az információkat. Az államhatáron az ukránul nem tudó külföldiek határ- és vámellenőrzését angolul vagy más, a „felek számára elfogadható” nyelven kell majd elvégezni.

Az angol nyelv az oktatásban

Az angol nyelv oktatását, illetve tanulását kötelezően az óvodában kell majd elkezdeni. Az iskolákban minden diáknak át kell esnie az állami összegző attesztáción angolból.

A GoGlobal oktatási alapítvány, amely évek óta szorgalmazza az angol meghonosítását Ukrajnában a nemzetközi kommunikáció egyik nyelveként, üdvözölte a törvénytervezetet. Erre nagy szüksége van az ukrán oktatásnak – véli Ljubov Zaljubovszka, a GoGlobal oktatási programjainak vezetője, aki szerint a kezdeményezés segít egységesíteni az angol nyelv oktatását és emelni annak színvonalát.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a középiskolákban jelenleg párhuzamosan érvényesül két állami angoltanulási szabvány: a régi szabvány, amelynek alapján a 7–9. osztályosok továbbra is tanulnak, valamint az új szabvány, amelyet az Új Ukrán Iskolával (NUS) együtt vezetnek be 5. osztálytól kezdve fokozatosan. A régi szabvány alapján a 9. osztályt végzetteknek az A2-es szinten kell tudniuk az angol nyelvet, míg az új szabvány a B2-es szint elérését tűzi ki célul.

„Az állam már rögzítette elvárásait, ami az angol nyelv magasabb szintű ismeretét illeti. A jóváhagyott törvénytervezet jogszabállyá válva csak ráerősít minderre” – mondta Zaljubovszka.

A katonák számára létfontosságú az angoltudás

Az angol nyelv elengedhetetlen a katonák számára, hiszen sokan közülük nyugati típusú haditechnikával és fegyverekkel dolgoznak, amelyekhez angol nyelven írják a használati utasításokat. Ezért az Ukrán Fegyveres Erőknél máris aktívan tanulnak angolul annak ellenére, hogy ez még nem kötelező.

„Mivel fokozatosan integrálódunk a NATO-ba, feltétlenül szükséges, hogy a legmagasabb rangú katonatisztek tudjanak angolul” – mondja Oleh Martinenko, az Ukrán Fegyveres Erők katonája, aki civilként a Polgári Jogi Központ szakértője volt. De – folytatta – az angol nyelvtudás ahhoz is szükséges, hogy megértsük a fegyvereken lévő jelöléseket, hogy tudjuk például, melyik billentyűt kell megnyomni, hogy működjön egy kézi gránátvető.

A köztisztviselőknek időt kell adni a nyelvtanulásra

Azonban merülhetnek fel problémák a jogalkalmazás terén a közalkalmazottak esetében, akiket kötelezni fog a törvény, hogy az angol nyelvtudásukat igazoló dokumentumot mutassanak be, ha megpályáznak egy tisztséget.

„Nem lehet elutasítani azokat, akik jelenleg nem tudnak a megfelelő szinten angolul, de hasznosak lehetnek az állam számára” – mondta Ihor Koliusko, a Politikai és Jogi Reformok Központja igazgatótanácsának elnöke.

Véleménye szerint ennek a normának a gyors és drasztikus bevezetése negatívan befolyásolhatja a közszolgálati állomány minőségét.

„A közszolgálatban amúgy is kevesen hajlandók dolgozni, és ha kiválasztjuk közülük az angolul tudókat, akkor létszámhiányunk lesz” – figyelmeztet a szakértő.

Koliusko azt javasolja, hogy a köztisztviselőknek a kinevezésük után adjanak egy évet az angol nyelv elsajátítására, és csak ezután vizsgáztassák őket.

A szakértő ugyancsak figyelmeztet, hogy az angol elsajátításának és használatának ösztönzése közben nem fordulhat elő, hogy az ukrán, az államnyelv másodlagossá váljék.

(pszv/dw.com)