Csokonai Vitéz Mihály 250. évfordulójáról emlékeztek Beregszászban

2023. december 2., 15:33 , 1188. szám

Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Szakgimnáziuma közösen emlékezett meg Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulójáról. A költő évfordulójának tiszteletére Csokonai-szimpóziumot szerveztek, amelynek a szakgimnázium díszterme adott otthont november 29-én.

Csokonai Vitéz Mihály 1773. november 17-én született Debrecenben. Tanárai a jövő tudósaként tekintettek rá, poeta doctusnak – tudós költőnek és poeta natusnak – született költőnek, őstehetségnek nevezték. A XVIII. és a XIX. század fordulójának magyarországi viszonyai között lenyűgöző tájékozottsággal rendelkezett a kor gondolkodását, irodalmát, politikáját illetően. Bár jelentőségét éppen e körülmények miatt Európa nem ismerte fel, de a magyar irodalomban rövidesen elfoglalta méltó helyét.

Az emlékprogram részeként az intézmény fiataljai kávéházi szimpóziumon vehettek részt, ahol Gál Adél, a II. RF KMF Magyar Tanszéki Csoportjának oktatója, valamint Nényei Pál budapesti író, drámaíró, irodalomtanár elemezte Csokonai ars poeticáját úgy, hogy ezen keresztül a fiatalok is megismerhessék azt, hogyan is tudnak saját magukról pontos képet leírni.

A beszélgetést Kudlotyák Krisztina, a II. RF KMF Szakgimnáziumának magyartanára moderálta.

„A beszélgetés témáját egy konkrét téma köré építettem: Csokonai ars poeticájának a problémája köré, ami, úgy hiszem, a fiatalok számára elég fontos téma, hiszen lényeges, hogy az ember hogyan látja magát, milyennek akarja látni magát, és ami talán a legfontosabb, sikerül-e megélni ezt az ideát” – mondta Nényei Pál.

A beregszászi magyar konzulátusnak nem ez volt az első közös programja a szakgimnáziummal, hiszen korábban Petőfi Sándorról emlékeztek meg, de magyarságismereti kalandjátékot is szerveztek már közösen.

„Mi, a konzulátus munkatársai természetesen követjük a magyarság helyzetének alakulását Kárpátalján, és nagyon fontosnak tartjuk, hogy a magyar kultúra eljusson az itt élő fiatalokhoz, ezáltal erősödjön a kulturális identitásuk, és szorosabbá váljon a kapcsolatuk az anyaországgal” – fogalmazott Gyebnár István, a beregszászi magyar konzulátus ideiglenes ügyvivője.

A konzulátus munkatársai rendszeresen szerveznek kulturális programokat, ismeretterjesztő missziókat Kárpátalja-szerte.

„Örömmel csatlakozunk minden olyan programhoz, amelyek a fiatalok fejlődését támogatják, valamint kiemelten fontos számunkra, hogy a kárpátaljai fiatalok magas szinten ismerjék magyarságunk történetét, örökségét és kiemelkedő szereplőit” – hangsúlyozta Király Katalin, a szakgimnázium igazgatóhelyettese.

A beregszászi külképviselet misszióvezetője elmondta, hogy a továbbiakban is keresni fogják a lehetőségeket, hogy együttműködjenek a szakgimnáziummal, és közösen bonyolítsanak le olyan programokat, amelyek által a fiatalok még jobban elmélyíthetik magyarságismereti tudásukat.

TV21 Ungvár/K. K.