Adventi foglalkozás Haranglábon a Dorcas Jótékonysági Alapítvány támogatásával

2023. december 4., 17:33 , 1188. szám

Advent a várakozás, a lelki feltöltődés és a megtisztulás időszaka. Ennek szellemében tartott adventi kézműves-foglalkozást a Haranglábi Református Egyházközség december 2-án.

A rendezvényt a Dorcas Ukrajna Jótékonysági Alapítvány Közösségi védőháló programja támogatta, melynek a legfontosabb feladata az idősek segítése, hogy a szépkorúak a továbbiakban is érezzék: fontos részei a közösségeknek. Haranglábon most először tartottak ilyen nagyszabású adventi foglalkozást, melynek során a fiatalok és az idősebbek közösen készíthették el adventi koszorúikat, ünnepi asztaldíszeiket. Mindebben Marusinecné Kovács Éva virágkötő segített a résztvevőknek.

„Ezek a közösségépítő alkalmak rendkívül fontosak mind a gyerekek, mind a szülők számára. Általuk a gyerekek is kicsit közelebb kerülnek az ünnephez és a kézműveskedéshez, hiszen megismerkedhetnek a virágkötészet hivatásával” – fogalmazott Marusinecné Kovács Éva.

Fontos hogy minden közösségben legyenek olyan programok, amelyek teret biztosítanak ahhoz, hogy a helyiek kibeszélhessék magukat, ezáltal is támogassák egymást – vélekedett az egyik anyuka.

„Nagyon fontos a kis gyülekezeteknek, hogy együtt tevékenykedhetnek és valamilyen érdekes, közösségformáló és -megtartó alkalmon vegyenek részt. Ezért is szerettünk volna mindenképp szervezni fiataljainknak és időseinknek egy adventi kézműves-foglalkozást” – hangsúlyozta Kovács Éva, a Haranglábi Református Egyházközség hitoktatója.

Vidékünk kis településein nyilvánvalóan sokkal kevesebb lehetőség van a fiataloknak is arra, hogy együtt legyenek egy-egy eseményen a kortársaikkal, ezért is fogadták nagy örömmel a hittanosok a mostani alkalmat.

„Minden olyan program, amelyet a gyülekezet szervez, közelebb visz minket Istenhez. Hálásak vagyunk a mai alkalomért, ahol nagyszülők és unokák együtt hangolódhattunk Krisztus eljövetelének ünnepére” – fogalmaztak a szervezők.

A kisebb adventi koszorúk mellett idén először elkészítették a gyülekezet óriási adventi koszorúját, amelynek lángjait közösen gyújtják majd meg vasárnapról vasárnapra.

„Hatalmas öröm számunkra, hogy idén első alkalommal nagy adventi koszorút is készítettünk, amely templomunk udvarán jelzi majd a gyülekezet minden tagjának az Úr eljövetelére való készülődést” – mondta Kovács Éva hitoktató.

A programon sajnos kevés idős tudott részt venni, viszont a gyülekezet fiataljai gondoltak azokra is, akik részesei a Dorcas Jótékonysági Alapítvány Közösségi védőháló programjának, és számukra egy-egy adventi koszorút készítettek, amelyeket házhoz vittek, hogy mindenki a maga otthonában gyújthassa meg hétről hétre a várakozást szimbolizáló gyertyákat.

TV21 Ungvár/K. K.