Felmérés: Az ukránok többsége szerint önmérsékletre van szükség a háború alatt

2023. december 4., 08:42

Az ukránok többsége (60%) úgy gondolja, hogy a háború idején jelentősen korlátozniuk kell magukat a szórakozásban és a vásárlásban. A háború két éve alatt ezek a mutatók gyakorlatilag nem változtak – jelentette az RBK–Ukrajina a Rejting Szociológiai Csoport felmérése alapján.

Ugyanakkor a megkérdezettek 36%-a a többséggel ellentétben úgy gondolja, hogy a háború alatt meg kell próbálni teljes életet élni. Ezt a véleményt gyakrabban osztják Kijev és a felszabadult területek lakói. Az önmérséklettel viszont leginkább a nyugati megyék lakói értenek egyet.

Ez a kérdés leginkább életkor és jövedelem szerint osztotta meg a válaszadókat: a fiatalabbak és a jómódúak sokkal inkább szeretnének teljes életet élni, mint az idősebbek és szegényebbek, akik többsége az önmérsékletet támogatja.

Ukrajnában ma minden második ember egyáltalán nem tervez előre. Az elmúlt év során 19%-ról 12%-ra csökkent azoknak az ukránoknak az aránya, akik hosszú távra (több évre előre) tervezik az életüket. További 15% tervezi életét hat hónaptól egy évig terjedő időszakra, 22% pedig legfeljebb néhány hónapra. A kijevi lakosok, a fiatalok és a középkorúak, valamint a tehetősebb polgárok tervezik az életüket hosszabb időre.

A felmérés 2023. november 22‒23-án készült, 1 000 válaszadó bevonásával.

(rbc.ua/Kárpátalja)