„A mi holnapunk akkor biztos, ha már ma teszünk érte”

A hulladékkezelés és a természetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet a Papilio egyesület

2023. december 5., 11:50

Idén november 18. és 26. között valósult meg az európai hulladékcsökkentési hét. Ehhez kapcsolódva indította el a Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület iskolások számára azt a programot, amelynek keretében a fenntartható erőforrás-gazdálkodásra és a hulladékkezelés fontosságára hívták fel a fiatalok figyelmét.

A Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2014-ben kezdte meg működését Kárpátalján, Nagydobrony székhellyel. Az egyesület célja, hogy megismerjék és megismertessék Kárpátalja természeti értékeit és tradicionális néphagyományait, továbbá elméleti és gyakorlati ökológiai, valamint környezetvédelmi kutatások tervezése, irányítása és végzése. Ezek mellett feltett céljuk, hogy a megszerzett tudással segítsék más szervezetek, természetvédelemmel, vidékfejlesztéssel, fenntartható fejlődéssel foglalkozó hazai és külföldi csoportok, intézmények, kormányzati és nem kormányzati szervezetek munkáját.

A program részeként az egyesület munkatársai Kárpátalja húsz oktatási intézményében tartottak előadásokat a környezet védelmének jelentőségéről. Így a Csongori Gimnáziumban is, ahol a gyerekek elmondása szerint már sokan hallottak az egyesület munkájáról, többen részt is vettek a korábban tartott takarítási akcióik valamelyikén. A tapasztalat tehát mindenhol az volt, hogy a diákokat érdekli a téma, és átérzik ennek fontosságát.

„Rendkívül hálásak vagyunk, hogy részesei lehettünk egy ilyen előadásnak. Számunkra is nagyon fontos, hogy a környezetünk tiszta legyen. Így próbáljuk nevelni a gyerekeket is, és észrevételeim szerint a gyerekeknek is fontos szempont, hogy a környezetüket tisztán tartsák” – mondta Baksa Marianna, a Csongori Gimnázium biológiatanára.

Az előadások során Kovács Attila, az egyesület munkatársa hívta fel a fiatalok figyelmét arra, hogy az ember már ősidők óta termel hulladékot, bár korábban ezek természetes, lebomló anyagok voltak. Az 1870-es években azonban megjelent a bakelit, a legrégebben használt szintetikus műanyag. Ekkor bizonyára senki sem gondolta, hogy bő száz év elteltével a műanyag teszi majd ki a környezetre különösen káros háztartási szemét nagy részét.

Ettől kezdve egyfajta „műanyagboom” periódusát éljük, amikor megjelenik a háztartásokban a nem lebomló termék. Éppen ezért az egyesület munkatársai figyelemfelkeltő plakátokon összefoglalták a hallgatóságnak, hogy milyen szempontokra kell mindenképp odafigyeljenek egy-egy vásárlás vagy akár a mindennapi élet során.

„Úgy tartjuk, hogy az ember azóta szennyezi a természetet, amióta él a Földön. Ez alapvetően Kr. e. 300 000-ig vezethető vissza, amikor a Homo sapiens megjelent. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy csak a modernkori ember képes olyan hulladékot előállítani, amely akár évezredekig nem bomlik le a természetben” – hangsúlyozta az előadó.

Kovács Attila többek között arról is beszélt, hogy Ukrajna-szerte nincs megoldva a hulladékok kezelésének, újrahasznosításának vagy tárolásának kérdése. Ezért a Papilio egyesület rendszeresen szervez takarítási és hulladékgyűjtő akciókat. Például a Latorcát próbálták megszabadítani a töméntelen mennyiségű, az árterekben kidobott háztartási hulladéktól, amely egy-egy árhullámmal a folyóba kerül.

„Fontos, hogy a felnövekvő nemzedék minél többet halljon a környezetvédelemről, a természet megóvásáról és az ezzel kapcsolatos kérdések megoldási lehetőségeiről” – vélik az egyesület munkatársai.

„A fenntartható hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás módjait próbáljuk átadni a felnövekvő generációnak, hiszen a jövő az ő kezükben van, és a mi holnapunk akkor biztos, ha már ma teszünk érte” – hangsúlyozta Kovács Attila.

Az egyesület a programsorozat keretében tizenkét intézményben a PET-palackok összenyomására, tömörítésére alkalmas préseket adott át, annak érdekében, hogy megkönnyítse a szelektív gyűjtést és tárolást. Azt, hogy mit érdemes újrahasznosítás céljából összepréselni, az eszköz mellé kihelyezhető ismeretterjesztő plakátok mutatják be a gyerekeknek.

„A hulladékok megfelelő újrahasznosítása már az 1776-os évtől zajlik, azóta a hulladékgyűjtés és a hulladékgazdálkodás egyfajta innovatív vágányra került” – mutatott rá Kovács Attila.

A Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesületnek emellett számos olyan programja zajlik, amelyeknek célja, hogy megőrizzék és tisztán tartsák ökológiai fontossággal bíró területeinket. Az előadások során pedig több intézmény is jelezte, hogy a jövőben szeretne bekapcsolódni a munkába és segíteni az egyesületet a szebb és tisztább jövőért vívott harcában.

TV21 Ungvár/K. K.