Az NBU eltörölt a valuta lakossági értékesítésére vonatkozó minden korlátozást

2023. december 6., 11:18 , 1188. szám

December 1-jével az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) eltörölte a bankok és a nem banki pénzintézetek számára a valuta készpénz lakossági értékesítésére vonatkozó összes korlátozást – jelentette az Ukrajinszka Pravda az NBU-ra való hivatkozással.

A jegybank szerint ez segít minimalizálni a készpénzes és nem készpénzes árfolyamok közötti különbséget, s ennek eredményeként stabilizálni az árfolyammal kapcsolatos várakozásokat és növelni a devizapiac ellenálló képességét.

Ezenkívül az Export-hitel Ügynökségnek (EKA) engedélyezték, hogy a külföldi biztosítókkal (viszontbiztosítókkal) kötött biztosítási és viszontbiztosítási szerződések alapján pénzeszközöket utaljon külföldre, valamint fedezze az ilyen műveletekkel kapcsolatos kiadásait.

Emellett bővült azoknak a szolgáltatásoknak a köre, amelyeknek a fizetése engedélyezett külföldi átutalással a polgárok számára – beleértve a harcok résztvevőit, akik Oroszország Ukrajna elleni fegyveres agressziója következtében külföldi kezelésre vagy egészségi állapotuk helyreállítására szorulnak.

A külföldi tanulás feltételeinek megteremtéséhez szükséges szolgáltatások finanszírozását is engedélyezték. Vonatkozik ez többek között a szállással, a tanulmányi időszakra szóló vízum megszerzésével, a kollégiumból az oktatási intézménybe való eljutással, az étkezéssel, a biztosítással, az egészségügyi szolgáltatások igénybevételével (sürgősségi ellátás esetén) összefüggő kiadásokra.

(ntk/pravda.com.ua)