Parlamenti frakciók: Választások csak a háború után

2023. december 6., 09:46 , 1188. szám

Az Ukrajna Legfelső Tanácsában képviselt valamennyi politikai erő aláírta azt a dokumentumot, amelyben a parlamenti frakciók és képviselőcsoportok többek között egyetértenek abban, hogy a következő parlamenti és elnökválasztás csak a hadiállapot megszűnése után lehetséges. Az érintettek azon a Jean Monnet-dialógusok a békéért és a demokráciáért formátumú találkozón jutottak megállapodásra, amelyre november 10‒12-én került sor Kárpátalján. A találkozó következtetéseit az ukrán parlament honlapján tették közzé – jelentette november 30-án a DW.

A dokumentum rögzíti, a parlamenti frakciók és csoportok elnökei és delegált képviselői „megegyeztek abban, hogy a jövőbeli szabad és tisztességes országos (parlamenti, elnök-) választásokat a háború és a hadiállapot vége után annyi idővel tartják meg (legalább hat hónappal a hadiállapot megszűnése után), amennyi elegendő a felkészüléshez a választásokra”.

A záródokumentumot aláírták többek között Olekszandr Kornyijenko, a parlament első elnökhelyettese, David Arahamija, a Nép Szolgája, Julija Timosenko, a Haza, Olekszandra Usztyinova, a Hang frakció vezetője, Irina Herascsenko, az Európai Szolidaritás frakció társelnöke, valamint a Bizalom, a Platform az Életért és a Békéért, továbbá A Jövőért képviselőcsoportok megjelent képviselői.

Az aláírók kijelentik egyebek mellett, hogy a háború után a jelenlegi választójogi törvénykönyv alapján és a nemzetközi normák betartásával kell megtartani a választásokat.

„Tisztában vagyunk azonban azzal is, hogy a háború és következményei nyomán a választások lebonyolítása olyan egyedi kihívásokkal fog járni, amelyek sikeres megoldásához széles körű politikai konszenzusra lesz szükség. Ezért a következő Jean Monnet-dialógusok keretében folytatjuk véleménycserénket azokról az elvekről, amelyek a jövőbeli ukrajnai választások sarokköveivé válhatnak” – áll a dokumentumban.

A rendezvény résztvevői arról is megállapodtak, hogy dolgozni fognak egy külön törvény kidolgozásán, amely szabályozza a háború utáni első választások lebonyolításának sajátosságait.

A november 10–12-i már a kilencedik Jean Monnet-dialógusok formátumú találkozó volt 2016 októbere óta, a IX. Összehívású Ukrán Legfelső Tanács megalakulását követően pedig harmadszor került rá sor. Ez volt a második találkozó a teljes körű háború kezdete óta.

A DW emlékeztet, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök november elején kijelentette, hogy Ukrajnában jelenleg nem időszerű választásokat tartani. Szerinte „háborús időkben, amikor sok a kihívás, abszolút felelőtlenség a választások kérdését valahogy így, komolytalanul és játékosan bedobni a köztudatba”.

(hk/dw.com)