A nemzeti kisebbségek helyzetéről tájékoztatták az EU-s tagállamok képviselőit Beregszászban

2023. december 11., 16:28

Munkalátogatásra érkeztek Kárpátaljára az Európai Unió tagállamainak diplomáciai vezetői.

A diplomaták között van Katarina Maternova, az EU ukrajnai nagykövete is.

„Jelentős esemény ez Kárpátalja számára, ami azt mutatja, hogy térségünk ablak az EU-ba, ezt a legmagasabb szintű diplomáciai képviseletek figyelme is igazolja” – közölte Viktor Mikita.

Az Európai Unió tagállamainak diplomáciai vezetői és a megyei vezetőség együtt érkezett Beregszászba, ahol sajtótájékoztatót tartottak számukra, és megismertették őket Kárpátalja etnikai összetételével, oktatási, vallási, kulturális szükségletek ellátásával, a nemzeti kisebbségek részvételével a régió életében, a tömegtájékoztatáshoz való hozzáféréssel, valamint a helyi hatóságokkal és önkormányzatokkal való együttműködéssel” – olvashatjuk a hírt Viktor Mikita közösségi oldalain.

Az üléshez csatlakozott Ukrajna Legfelső Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottsága felsőoktatási albizottságának vezetője, Julija Hrisina parlamenti képviselő is.

„Tájékoztattam a diplomatákat a kárpátaljai biztonsági helyzetről, és megjegyeztem, hogy a nemzeti kisebbségek támogatásának és együttműködésének szintje rendkívül magas a térség egész területén.

Ugyanakkor hangsúlyoztam, hogy a Rada a közelmúltban történelmi jelentőségű döntést hozott néhány ukrajnai törvény módosításáról, figyelembe véve az Európa Tanács és szervei szakértői értékelését a nemzeti közösségek jogairól bizonyos területeken.

Jelenleg a nemzeti kisebbségek jogait az élet minden területén törvény védi, amely megfelel minden európai normának.

Be kell mutatnunk, hogy a nemzeti közösségek társadalmunk szerves részét képezik, minden nap együtt dolgozunk a győzelemért, megvédjük az országot a fronton, tiszteljük egymást, védekezünk a manipuláció és nyomás ellen, és együtt tekintünk a jövőbe.

Fontos, hogy az EU országai részletesen tájékozódjanak a régió nemzeti közösségeinek életkörülményeiről és jogaik magas szintű betartatásáról” – jelentette Mikita.

Ezt követően ellátogattak a beregszászi református templomba, ahol a vallási felekezetek képviselőivel tartottak találkozót.

A diplomaták elsősorban a Kárpátaljai Református Egyház püspökével, Zán Fábián Sándorral, a régió Felekezetközi Lelki Tanácsának vezetőjével, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye ordináriusával, Lucsok Péter Miklóssal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspökével és Nílus atyával, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye apostoli adminisztrátorával tárgyaltak.

Megvitatták a vallási közösségek működését, a nemzeti kisebbségek képviselőinek vallási szükségleteinek biztosítását, a templomokhoz való hozzáférést és egyéb kérdéseket.

A vallási felekezetek képviselői beszédeik során tájékoztatták a diplomatákat a vallásfelekezetek működéséről, a humanitárius missziókról, valamint megjegyezték a vallásszabadság magas szintjét, a függetlenséget, valamint a helyi hatóságok és önkormányzatok teljes körű támogatását minden szinten.

„Kárpátalja békés és mélyen vallásos vidék, ahol a vallás minden felekezetű és vallású ember életében fontos szerepet játszik. A diplomatáknak egyedülálló lehetőségük volt ezt látni abban a közösségben, ahol a régió magyar nemzeti kisebbségének képviselői közül a legtöbb ember él” – tette hozzá Viktor Mikita.

(facebook.com/VV)