Félmillió dollárral akarta megvesztegetni a hadsereg legnagyobb beszállítója a DBR egyik vezetőjét, őrizetbe vették

2023. december 30., 08:45

Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) munkatársai őrizetbe vettek egy lembergi üzletembert, a Védelmi Védelmi minisztérium egyik legnagyobb beszállítóját, aki 500 ezer dollárral akarta megvesztegetni a főnöküket – közölte pénteken az rbc.ua hírportál a DBR Telegram-csatornájára hivatkozva.

A közlemény szerint „a DBR nyomozói őrizetbe vettek egy lembergi üzletembert, a Védelmi Minisztérium egyik legnagyobb beszállítóját, aki 500 000 amerikai dollárt ajánlott fel a DBR nyomozati főosztálya egyik vezetőjének.” A nyomozás adatai szerint az üzletember kenőpénzt ajánlott fel az általa irányított cégektől lefoglalt ingatlanok visszaszolgáltatásáért cserébe.

A DBR emlékeztet arra, hogy néhány hónappal ezelőtt büntetőeljárás indult az ukrán hadsereg számára egyenruhák és alsóneműk beszerzésének ügyében. A gyanúsított üzletember cégei 23 pályázatot nyertek egyenruha-szállításra több mint 1,5 milliárd hrivnya értékben.

A nyomozás megállapította, hogy a katonai megrendeléseket olyan üzletemberek által irányított cégek hajtották végre, akik nem rendelkeztek megfelelő termelési, raktári és egyéb kapacitással a Védelmi Minisztérium szükségleteinek kielégítéséhez. Ez a tény 1,2 milliárd hrivnya veszteséghez és ellátási zavarokhoz vezetett.

A vállalkozások 6 szerződést nem teljesítettek. Ugyanakkor az ügyfelek úgy kapták meg a pénzt, mintha kötelezettségeiket maradéktalanul teljesítették volna. Jelenleg folyik a Védelmi Minisztérium volt tisztségviselői sikkasztásában való részvételének ellenőrzése.

Jelenleg tart az üzletember meggyanúsításának előkészítése, valamint a megelőző intézkedés megválasztása. Ha a bűnössége bebizonyosodik nyolc év börtönbüntetést kaphat.

(vb/karpat.in.ua)