A határőrség elismerte, szigorította a külföldre utazó férfiak, közte a többgyermekesek katonai okmányainak ellenőrzését

2023. december 31., 08:13

A megszaporodott okmányhamisítások miatt a határőrség megszigorította a határátlépésre jogosult férfiak, köztük a sokgyermekes apák katonai okmányainak az ellenőrzését, beleértve a hadkiegészítő parancsnokság jegyzőkönyvi kivonatát vagy a halasztásról szóló bejegyzést a katonai nyilvántartási okmányokban – erősítette meg szombaton Andrij Demcsenko, az Állami Határőrszolgálat szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva.

gA kiadvány szerint szombaton a közösségi oldalakon hírek kezdtek terjedni arról, hogy az ukrán férfiakat, beleértve a 3. csoportba tartozó fogyatékkal élőket és a sokgyermekeseket már nem engedik ki külföldre a területi toborzási és szociális támogatási központok (TCK) engedélye nélkül.

Az interneten például egy videó jelent meg arról, hogy egy sokgyermekes apát, aki korábban többször is átlépte a határt, ezúttal nem engedték ki a TCK igazolása vagy a katonai nyilvántartási okmányok nélkül. A felvételen a határőr hölgy azt mondja, hogy december 29-én 20:00 órától „más utasítás van”. „Este 8 óráig úgy volt, ahogy mondja – csak nem voltunk olyan szigorúak, nem követeltük öntől ezeket az iratokat, csak azt néztük, hogy sok gyereke van, és többször átlépte (a határt – a szerk.)” – magyarázta a határőr.

Andrij Demcsenko, az Állami Határőrszolgálat szóvivője az Ukrajinszka Pravdának kommentálva a kérdést elmondta, hogy a megszaporodott okmányhamisítások miatt a határőrség kérheti a katonai nyilvántartásba vételi okmányokat halasztásról szóló bejegyzéssel. „Tekintettel arra, hogy többször észleltünk többgyermekes okirat-hamisítást, a határőreink ellenőrizhetik a férfiak kiutazásának ezt a feltételét, elsősorban a TCK-dokumentumok alapján. Ez lehet a TCK jegyzőkönyvi kivonata a halasztásról szóló határozatról vagy a katonai okmányokban a halasztásról szóló bejegyzést” – magyarázta a szóvivő.

Ma korábban Demcsenko az Ukrajinszka Pravdának nyilatkozva azt állította, hogy „nincs változás a határátlépési szabályokban, de az Állami Határőrszolgálat továbbra is alaposan ellenőrzi a kiutazás feltételeit, és szigorúan betartja a jogszabályokat”.

(vb/karpat.in.ua)