A Védelmi Minisztérium elkészítette a mozgósításról szóló törvényjavaslat új változatát

2024. január 12., 10:34

A Védelmi Minisztérium már elkészítette a mozgósításról szóló törvényjavaslat új változatát. A módosított dokumentumot rövidesen a miniszteri kabinet elé terjesztik jóváhagyásra – jelentette be a Facebook közösségi oldalon Rusztem Umjerov védelmi miniszter, akit a korrespondent.net idéz.

„Csapatunk már elkészítette a törvénytervezet új változatát, figyelembe véve a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság ülésein a képviselőkkel folytatott munka közben egyeztetett valamennyi javaslatot. Készen állunk rá, hogy rövidesen a kormány elé terjesszük jóváhagyásra. Ez a törvény szükséges államunk védelméhez és minden katona számára, aki jelenleg a fronton van. A lehető leghamarabb szükség van rá” – jelezte a védelmi miniszter.

Umjerov hangsúlyozta, hogy az ukrán katonáknak rotációra, szabadságra és regenerálódási lehetőségre van szükségük.

„Katonáinknak joguk van tudni, mi vár rájuk, és megtervezni a saját életüket. A mozgósításról szóló törvényjavaslat a tervek szerint megállapítaná a pontos szolgálati időt mozgósítás esetén” – közölte.

„A katonáknak lehetőséget kell adni a pihenésre. Ez igazságos. A hadifogságból kiszabadultaknak lehetőséget kell adni arra, hogy eldöntsék, a hadseregben maradnak-e. Azoknak, akik úgy döntenek, hogy maradnak, legalább néhány hónap szabadságra lesz szükségük. Ez tisztességes. A sorkatonákat végre haza kell engedni. Ez helyes” – írta a miniszter.

Mint ismeretes, december 25-én a miniszteri kabinet benyújtotta a Legfelső Tanácsnak a mozgósítás, a katonai nyilvántartás és a katonai szolgálat szabályainak módosításáról szóló törvényjavaslatot. A dokumentumról a törvényhozás Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottsága a Védelmi Minisztérium és a fegyveres erők vezérkara képviselőinek bevonásával tárgyalt a napokban. Január 11-én a kormány bejelentette, hogy visszavonta a törvénytervezetet – emlékeztet a korrespondent.net.

(korrespondent.net/Kárpátalja)