Arahamija: Tizenhét kormánypárti honatya szeretne megválni mandátumától

2024. január 31., 18:52 , 1195. szám

Jelenleg nincs egység az ukrán parlamentben – véli David Arahamija, a Nép Szolgája párt parlamenti frakcióvezetője. Szerinte másfél éve egység volt, most pedig e tekintetben talán még rosszabb a helyzet, mint a teljes körű háború előtt. Arahamija erről az LB.ua és az EFI Group Új ország projektjének keretében 2024: forgatókönyvek az ország számára címmel rendezett nyilvános vitán beszélt. Véleménye szerint parlamenti válság fenyegeti az országot a törvényhozási munkával felhagyni szándékozó képviselők miatt.

„Egyébként is nagy válság elé néz a parlament, mert csak nálam a frakcióban 17 kérelem érkezett a mandátumról történő lemondásról. Miközben máris 401-en vagyunk a parlamentben, egészségügyi okok miatt biztosan elengedünk még egyet – lesz 400 fő. Négyszázból 226-ot (a döntéshozatalhoz minimálisan szükséges szavazatszám – a szerk.) nagyon nehéz összeszedni, őszintén szólva. Tudom, hogy más frakciókban és pártokban is vannak emberek, akik menni akarnak. Eldöntöttük a magunk számára, hogy nem szavazunk a mandátumról való lemondásról, csak akkor, ha egészségügyi okokból kívánja meg a helyzet, egyébként semmilyen okból sem fogunk szavazni a mandátumról való lemondásról. Azért, hogy megőrizzük a parlament legitimitását” – vázolta fel a helyzetet Arahamija a fórumon.

Decemberben az Ukrajnai Választók Bizottsága civil szervezet arról számolt be, hogy a Legfelső Tanács minden hónapban elveszített egy képviselőt. A mandátumtól való megválás fő okai: botrányok, büntetőeljárások és az „elveszés” vágya.

A Rada sorainak legutóbbi „ritkítása” december 8-án következett be, amikor mindjárt három népi választottat fosztottak meg parlamenti mandátumától. Ők Makszim Jefimov a Helyreállítás csoportból, a betiltott OPZZS párthoz köthető Dmitro Spenov és Vitalij Danyilov a Batykivscsinából.

(pszv/lb.ua)