Újvidék: Megtartotta alakuló ülését a tartományi képviselőház

2024. február 14., 12:13 , 1197. szám

A vajdasági képviselőház február 9-i alakuló ülésén hitelesítették mind a 120 képviselő mandátumát, így megalakult a tartományi parlament. A hatályos jogszabályok értelmében a képviselőház első ülésén megalakulnak a képviselőcsoportok, megválasztják a képviselőház elnökét és alelnökét, kinevezik a főtitkárt.

Az ülést Miroslav Španović, a legidősebb parlamenti képviselő vezette.

A tartományi parlamentben a Szerb Haladó Párt rendelkezik a legtöbb mandátummal, ami 66 képviselői helyet jelent számukra. A Szerbia az erőszak ellen elnevezésű koalíció 30, a Vajdasági Magyar Szövetség kilenc mandátumot szerzett. A Szerbiai Szocialista Párt hét mandátumot kap, és ugyanennyire számíthat az Új Demokrata Párt, illetve a Mozgalom a Szerb Királyság Megújításáért (POKS) koalíciója is, míg az Orosz Párt kisebbségi lista egy képviselővel lesz jelen.

Damir Zobenica, a Szerb Haladó Párt képviselője elmondta, még nem kezdődtek meg a koalíciós tárgyalások.

„Az biztos, hogy megkezdődnek a tárgyalások korábbi koalíciós partnereinkkel, az SPS-szel és a VMSZ-szel, de nem kizárt, hogy más parlamenti képviselőcsoportokkal is” – mondta Zobenica, aki sajnálatát fejezte ki, hogy a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szerbia az erőszak ellen, bojkottálta a képviselőház alakuló ülését. A képviselő politikai látványosságnak és cirkusznak minősítette a történteket.

(vajma.info/Kárpátalja)