Településmérettől tennék függővé a felsőoktatási intézmények számát

2024. február 27., 14:28 , 1198. szám

Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumában (MON) körvonalazták, hány felsőoktatási intézménynek lenne célszerű működnie egy bizonyos lélekszámú városban. Így a legfeljebb 100 000 lakosú városokban egy felsőoktatási intézmény működését tartanák célszerűnek – írja a DW Mihajlo Vinnickij oktatási és tudományos miniszterhelyettesre hivatkozva.

„A 100 000 fő alatti városokban, ahol egy felsőoktatási intézmény működik, azt meg kell őrizni – ilyen Osztroh, Hluhiv, Drohobics, Izmail, Nyizsin, Kamjanszke stb. Hiszen a felsőoktatási intézmények ezekben gyakorlatilag városképező tényezők” – írta Vinnickij a Facebook közösségi oldalon az Ukrajnai Felsőoktatási Rektorok Szövetségének ülése után.

Szerinte a 100–350 ezer lakosú városokban legfeljebb két felsőoktatási intézmény működhetne (például Poltavában, Ternopilban, Ivano-Frankivszkban, Csernyihivben, Luckban, Zsitomirban és Szumiban).

„A 350 000 főt meghaladó lélekszámú városokban kialakulhat egy felsőoktatási intézményhálózat, amely háromféle intézményt foglal magában: a munkáltatóval szoros kapcsolatban álló főiskolai oktatási intézményeket, kutatóegyetemeket és ágazatközi (világnézeti) vagy szakosodott (pl. zenei) akadémiákat” – tette hozzá a miniszterhelyettes. Vinnickij szerint a felsőoktatási intézményeknek – a városképző intézmények és szakosított akadémiák kivételével – legalább ötezer nappali tagozatos hallgatóval kell rendelkezniük.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta, a cél az, hogy a felsőoktatási intézmények elérjék az átlagosan 10 ezres hallgatói létszámot.

„Jelenleg 6 648 a MON intézményeinek átlaglétszáma. Vannak olyanok, amelyeknek több mint 25 ezer hallgatójuk van, de az átlaglétszám túl alacsony, ami negatívan befolyásolja a hallgatók szakterület-választási lehetőségét, és elaprózza az értékes humán és tárgyi erőforrásokat” – érvelt az oktatási tárca képviselője.

Mint kifejtette, tekintettel arra, hogy Ukrajna az Európai Unióba tart, az ukrán oktatási intézményeknek a jövőben fel kell venniük a versenyt a nyugati egyetemekkel.

„Csak a nagy és erős, korszerű, magas színvonalú képzést nyújtó felsőoktatási intézmények lesznek majd képesek állni ezt a versenyt. A kormányreform tulajdonképpen az ilyen intézmények hálózatának létrehozását célozza” – foglalta össze mondandóját Vinnickij.

A DW ugyanakkor megjegyzi, Vinnickij nem említette, hogy Ukrajna háborúban áll. Jelenleg a MON adatai szerint 400 ezer iskolás tartózkodik külföldön, akiknek egy része idén és a következő években potenciális felvételiző lesz.

A portál felidézi, korábban Okszen Liszovij oktatási és tudományos miniszter kijelentette, hogy két-három gyenge egyetem helyett egy erős intézményt kell létrehozni a bázisukon, és ezekre kell összpontosítani a beruházásokat.

(pszv/dw.com)