Több mint kétmillió forintos támogatás a nagydobronyi gyermekotthonnak

2024. március 2., 10:34 , 1200. szám

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) közel kétmillió forint értékben támogatja saját márkás termékekkel a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermek­otthont. A szállítmány az MRSZ Felzárkózó települések programjába bevont hátrányos helyzetű települések lakói által készült.

„Magyarországon a Felzárkózó települések program keretében komplex módon segítjük a háromszáz leghátrányosabb helyzetű települést. Ennek egy része a gazdaságfejlesztés, másik része pedig a saját márkás termékek, amikor helyi termelőkkel, helyi közösségekkel összefogva készítünk termékeket. Most ide berkenyebefőtt, céklalé, almalé, méz, különböző savanyúságok, illetve tészták érkeztek több mint kétmillió forint értékben. A jövőben is szeretnénk segíteni a kárpátaljai közösségeket ezekkel a termékekkel” – mondta el Nagy Gábor, az MRSZ ügyvezető igazgatóhelyettese.

Az MRSZ felzárkóztatási programjában háromszáz magyarországi hátrányos helyzetű település vesz részt. „A református szeretetszolgálat ezen hátrányos helyzetű közösségeket több módon segíti: például megrendeléssel, van, ahol termékfejlesztéssel, és van, ahol teljesen az alapoktól üzemeket hozunk létre. Így már van bőrüzemünk, kekszüzemünk. Ezzel az a célunk, hogy az ott élők munkavállalását segítsük” – mondta el Nagy Gábor.

Vidékünkön a Kárpátaljai Református Egyház koordinálásában segíti a helyi gyülekezeteket a Magyar Református Szeretetszolgálat. Összesen közel 18 millió forint értékű az adománycsomag, amelynek első lépéseként most Nagydobronyba érkezett a humanitárius segítségnyújtás.

A mostani szállítmány átadása alkalmával Katona Viktória, az MRSZ Alapítvány ügyvezető igazgatóhelyettese, határon túli szolgálatokért felelős lelkipásztor az elmúlt éves programok, illetve az idei tervek kapcsán hangsúlyozta: a szeretetszolgálat számára kiemelten fontos a határon túli szolgálat. A háború óta a figyelem a kárpátaljai régióra kiemeltebbé vált. Az elmúlt két évben számtalan módon segítette az MRSZ a háború miatt bajba jutottakat, valamint a kárpátaljai régiót: többtonnányi száraz élelmiszerrel, orvostechnikai eszközökkel, óvóhelyek kialakításával. Ezenfelül segítették az idősek gondozását, és nyári táborokat is szerveztek a gyermekeknek. Jelenleg 24 ingyenkonyha működik Kárpátalján, amelyeket 2023-ban kezdtek el kiemelten segíteni. Ezeket az ingyenkonyhákat idén októberig finanszírozzák, ami 192 ezer tál ételt jelent. A támogatást a téli időszakban is folytatni szeretnék majd. Ezeket a konyhákat főként száraz élelmiszerrel támogatják. Az éven az MRSZ továbbra is szeretné támogatni a rászoruló gyermekek tanévkezdését iskolatáskákkal. A gyermekvédelmi programon belül további három szoba kialakítását tervezik majd a nagydobronyi gyermekotthonban – tájékoztatott Katona Viktória.

ev