Felmérés: Az ukránok megnevezték a győzelem legfontosabb tényezőit az Oroszországgal vívott háborúban

2024. március 3., 08:45

Februárban az ukránok többsége (57%) úgy gondolja, hogy az Oroszországgal vívott háború sikerének legfontosabb tényezője a fegyverekkel, pénzzel és szankciókkal való megfelelő támogatás a Nyugat részéről – jelentette a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérésére hivatkozva az RBK – Ukrajina február 29-én, csütörtökön.

A megkérdezettek összesen három válaszlehetőséget jelölhettek be a felkínáltakból.

A leggyakrabban bejelölt válaszlehetőségek további sorrendje: az ukrán kormányzat nagyobb hatékonysága és átláthatósága (33%), a politikai vezetés és a katonai parancsnokság közötti konfliktus hiánya (32%), valamint a hatóságok és a civil társadalom közötti együttműködés (26%).

A válaszadók 22%-a úgy véli, hogy a kormány és az ellenzék közötti együttműködés, a hazafias erők széles koalíciójának létrehozása segítheti Ukrajnát, 21%-uk szerint a döntő tényező Oroszország támogatásának csökkenése a szövetségesei részéről, 16% pedig az ukrán katonai vezetés hatékonyságának növelését jelölte meg.

Mindössze 8 százalék hisz abban, hogy az orosz ellenzék segíthet Ukrajnának az oroszországi helyzet destabilizálásával.

Emellett az ukránok csupán 7%-a hajlandó rendkívüli jogosítványokkal és a törvények megsértésének lehetőségével felruházni a katonai és politikai vezetést a szükséges döntések gyors meghozatala érdekében.

(rbc.ua/Kárpátalja)