Petőfi Sándor és kortársai – kiállítás a beregszászi konzulátus szervezésében

2024. március 15., 17:51

Magyarország Beregszászi Konzulátusa az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából szervezett kiállítást Petőfi Sándor és kortársai címmel. A Magyar Árpád István alkotásaiból összeállított tárlatot a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban mutatták be március 14-én.

A Kárpátalján született, de Kijevben alkotó művész a szabadságharc eseményeire, kiemelkedő alakjaira és Petőfi verseire reagál a digitális technikával készített színkompozíciókkal. Minden portrét az Alföldet bemutató akvarell tájkompozíció kísér.

A rendezvény kezdetén dr. Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivő konzulja köszöntötte a megjelenteket, és kiemelte, hogy Magyarország Kormánya különösen fontosnak tartja, hogy a külhoni magyarság megőrizhesse kulturális, nyelvi identitását, és ehhez teljes körű támogatást nyújt.

„Ünnepelnek ma a magyar szívek szerte a világon. Szívünk fölött háromszínű kokárdát simogat a márciusi szél, lelkünkben ott dörömböl már a kikeletet váró szabadulás vágya. 1848 tavaszára emlékezünk. Nemzeti ünnepeink mérföldkövek, melyek biztos támpontot jelentenek az életünkben, melyből tudhatjuk, hogy honnan jöttünk, hova tartozunk, és hova tartunk. Immár 176 év választ el bennünket a szabadságharc hőseitől, de a szabadság iránti érzésünk, a függetlenség iránti elkötelezettségünk, a bátorság, a hazaszeretet eszméje, az eszmék melletti határozott kiállás nem változott” – emelte ki beszédében a konzul, majd felolvasta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenetét a külhoni magyarokhoz:

„A magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik. Hirdeti, hogy mi, magyarok követeljük vissza azt a szabad, méltóságteljes és erős Európát, amely békét tudott tartani a saját földjén, és határozottan kiállt minden olyan nyílt vagy burkolt törekvéssel szemben, amely őshonos kisebbségek nyelvének, kultúrájának felszámolására tört. »Legyen béke, szabadság és egyetértés!«”

A Petőfi Sándor és kortársai c. kiállítás alkotójának, Magyar Árpád Istvánnak a megnyitóra küldött üdvözlőlevelét Ferku Szilveszter, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház segédszínésze olvasta fel. A levélből kiderült, hogy a művész tőle független okok miatt nem tudott részt venni a megnyitón. A művész levelében köszönetet mondott a konzulátusnak, a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokháznak azért, hogy a kiállítás megvalósulhatott. Elmondta, hogy Petőfi Sándor gyerekkora óta vezércsillaga az életének, és sokat segített neki művészi pályáján. Diplomamunkájának témájául is Petőfi Az apostol című elbeszélő költeményének művészi megformálását és illusztrálását választotta.

A kiállításon látható képsorozat különlegessége, hogy Petőfi Sándor kortársait mutatja be színszemantikai dinamikus háttérrel, kiemelve az ábrázolandó személy egyéni pszichikai és érzelmi karakterét. Minden portrét egy-egy Alföldön készült tájkompozíció kísér, amelyek fő mondanivalója a föld és az ég kapcsolódása a végtelenben.

A rendezvény meghívott vendége volt Béres József, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének tanulója, a tanintézmény által rendezett VIII. Kárpátaljai Magyar Szónokverseny második helyezettje. A jelenlévők előtt ismét elmondhatta az 1848–49-es szabadságharc emlékének szentelt beszédét, melyben hangsúlyozta, hogy a szabadság nemcsak jog, hanem kötelesség is, valamint kiemelte, hogy a magyarság méltóság és örökség, melynek megőrzéséhez nekünk is hozzá kell tennünk a magunk részét, tisztelve és továbbadva történelmünket, hagyományainkat, anyanyelvünket.

Az esemény végén a Nemzeti dal megzenésített változatát Ferku Szilveszter előadásában hallhattuk.

TV21 Ungvár/K. K.