Salánkon járt a Máltai Szeretetszolgálat játszóbusza

2024. március 22., 16:12 , 1203. szám

Több mint egy éve járják vidékünket a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) munkatársai a szervezet játszóbuszprogramjával. Ez idő alatt már csaknem 4 000 gyereknek szereztek önfeledt pillanatokat.

A program nemzetközi összefogással indult útjára 11 nyugat-európai társszervezet jóvoltából, akik három egységet állítottak fel a Máltai Szeretetszolgálat beregszászi, lembergi, valamint ivano-frankivszki kirendeltségénél. A foglalkozások bármely intézmény számára elérhetők, csupán a szeretetszolgálat felé kell jelezni igényüket. Így érkeztek meg most Salánkra is, ahol a helyi középiskola alsó tagozatosaival foglalkoztak.

A program lényege – a szórakozás mellett – a fiatalok játékos fejlesztése, továbbá az, hogy segítse a keletről érkezett fiatalok integrálódását a helyi közösségekbe. Mindemellett céljuk, hogy a finommotorikát, az ügyességet, a térérzékelést és az egyensúlyérzéket fejlesszék, ezenfelül pedig oldják a gyerekekben lévő feszültséget, ami a mostani háborús helyzet miatt alakult ki bennük.

Ideális esetben 60 gyermekkel tudnak egyszerre kényelmesen foglalkozni úgy, hogy több eszközt is kipróbálhatnak. Salánkon viszont csaknem kilencvenen fogadták a máltaiak önkénteseit.

„Minél több gyereknek tudunk néhány kedves pillanatot szerezni, annál jobb. És nagy tömegben még a játék is jobb” – mondták a szervezők.

A szervezők izgalmas mozgásos és kézműves-foglalkozásokkal készültek az alsó osztályos diákok részére. A mozgásos programon a gyerekek egyéni és csapatjátékokon vehettek részt, akadálypályákat teljesítettek, ügyességi vetélkedőkön versenyeztek, különböző labdajátékokkal játszottak. A húsvét közeledtével természetesen nem maradhatott el a közös hímeskészítés sem, így a kézműves-foglalkozáson a húsvété volt a főszerep.

„Szeretnénk minél több helyet meglátogatni és elvinni egész Kárpátaljára a játszóbusz lehetőségét, hiszen rengeteg gyerek küzd a beilleszkedés problémájával, és ezek a közösségépítő élmények elősegítik az ilyen jellegű problémák leküzdését” – emelte ki Makuk János, a BJMSZ igazgatója, valamint hozzátette: „Mindegy, hogy egy-egy helyszínen a gyerekek százhúszan vannak, vagy hárman, számunkra az a lényeg, hogy jól érezzék magukat, kapjanak egy kis pszichológiai támogatást és felejthetetlen emlékeket.”

Izai Diána, a Salánki Középiskola igazgatója őszinte háláját fejezte ki a játszóbuszprogram szervezőinek, hogy hozzájuk is eljutottak és felejthetetlen szórakozást biztosítottak a gyermekeknek.

„Az, hogy ezáltal a gyerekek elfelejthetik a mindennapi gondokat és szórakozhatnak kicsit, egy nagyon jó lehetőség” – emelte ki az intézmény igazgatója.

A tervek szerint a beregszászi játszóbuszhoz a későbbiek során további eszközöket is beszereznek majd, hogy szabadtéri programokat is tudjanak rendezni azokon a településeken, ahonnan erre felkérést kapnak.

A salánki megálló után a játszóbusz néhány nap múlva ismét útra kel, hogy minél több gyermeknek nyújtson felhőtlen pillanatokat.

TV21 Ungvár/K. K.