Közel kétszázötven résztvevő az „Által mennék én a Tiszán…” népdaléneklési versenyen

2024. március 26., 17:44 , 1203. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a Hagyományok Háza Hálózat ‒ Kárpátalja (HHHK) XXVIII. alkalommal szervezte meg az „Által mennék én a Tiszán…” népdaléneklési versenyét. Kárpátalja legrangosabb népdalversenyére a megye minden szegletéből érkeztek dalospacsirták, akik két korcsoportban és két kategóriában mérettettek meg.

A rangos eseményt Kovács Abigél, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákja felső-Tisza-vidéki népdalokkal nyitott meg, aki egykoron többször is megnyerte a versenyt. Ezt követően Váradi Enikő, a Hagyományok Háza Hálózat ‒ Kárpátalja szakreferense köszöntve az egybegyűlteket elmondta, hogy a versenyt 1995-ben hívta életre Pál Lajos, Magyarország érdemes művésze, népzenetanár. A programot az első pillanattól kezdve felkarolta a KMPSZ. Kezdetben Tiszapéterfalván szervezték meg, de az egyre bővülő lelkes énekes tábornak köszönhetően kinőtték az egykori intézmény falait, így az utóbbi években a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szolgál állandó helyszínül a versenynek. A programon ‒ köszöntve a megjelenteket ‒ Vörös Zsuzsanna, a Hagyományok Háza Hálózat szakreferense kiemelte: „Akik eljöttek, már mindannyian győztesek. A magyar népdal útján való járás nemcsak abban segít, hogy az ember boldogabb lehet, mert az éneklés örömet okoz, de egyben megtartó erővel is bír, hiszen a népdal az egyik olyan forrás, mely összeköt minket gyökereinkkel.”

Fodor Éva, a KMPSZ irodavezetője köszönetet mondott a zsűrinek, hogy a nehéz körülmények ellenére idén is vállalták a versenyen való részvételt. Nagy öröm a szervezők számára is, hogy ilyen nagy létszámú gyereksereg jelentkezett a programra.

A megnyitót követően kezdetét vette a verseny, mely párhuzamosan két különböző teremben zajlott. Az énekeseket most is színvonalas anyaországi és kárpátaljai zsűri véleményezte: Berta Alexandra, a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója, Junior Príma díjas előadóművész, népzenetanár, a Hagyományok Háza Hálózat mentorprogramjának oktatója, a Pengetős Trió formáció tagja; Pál Eszter, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Állami Népi Együttes és a Szalonna Banda szólistája, a HHHK mentorprogramjának oktatója; Vakler Anna, a népművészet ifjú mestere, népdalénekes, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének elindítója; Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat ‒ Kárpátalja vezetője; Unger Balázs, a népművészet ifjú mestere, Fongram díjas népzenész, a Cimbaliband zenekar alapítója, a Hagyományok Háza Hálózat ‒ Kárpátalja mentorprogramjának oktatója; Pál Lajos, a verseny alapítója, Magyarország érdemes művésze, népzenetanár, a HHHK mentorprogramjának oktatója. A versenyen az I. korcsoportban énekegyüttes kategóriában 17 produkció mérettetett meg, a szólóének kategóriában pedig 54 szólista mérte össze tudását. A II. korcsoportban énekegyüttes kategóriában 12 műsorszám indult, míg szólóének kategóriában 15 versenyző.

Az eredményhirdetés során természetesen nem maradhatott ki a jól megszokott közös éneklés sem, melynek most nagy sikere volt a verseny alapítójának, Pál Lajosnak a vezetésével. Pál Katalin, a HHHK vezetője elmondta: „A versenyen egyben Bartók Bélára is szeretnénk emlékezni, ezért minden éven a születésnapjához közel vagy aznap rendezik meg az eseményt. […] Ez az első olyan alkalom, amikor dupla zsűrit kellett hívni, hiszen szét kellett osztani a gyerekeket. Azt hiszem, hogy ebben a helyzetben ez a verseny egy kapaszkodó, megmaradásunk egyik záloga, hiszen nagyon nehéz időszakot él meg a kárpátaljai magyarság.”

Az összefoglaló gondolatok után az eredményhirdetés következett, amely a következőképpen alakult:

I. korcsoport szólóének kategória:

Püspöki Lara

Ungvári Dayka Gábor Líceum

kiemelt arany I. hely

Györke Anna

Kisgejőci Egry Ferenc Líceum

kiemelt arany I. Hely

Kiss Liliána

Nagydobronyi Református Líceum

kiemelt arany II. hely

Tadávcsics Szintia

Viski Kölcsey Ferenc Általános és Középfokú Tanintézmény

kiemelt arany II. hely

Demes Anna

Beregszászi Rezeda Folkműhely

kiemelt arany III. hely

Bíró Ágnes

Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola

kiemelt arany III. hely

Selkó Evelin

Ungvári Művészeti Iskola

kiemelt arany III. hely

 

 

I. korcsoport énekegyüttes kategória:

Gyöngykaláris Énekegyüttes (kiscsoport)

Credo Alapítvány Zenestúdiója, Kisgejőci Gyöngykaláris Kórusiskola

kiemelt arany I. hely

Dalos pacsirták Énekegyüttes

Viski Folkműhely

Kiemelt Arany II. hely

„Eszterlánc” magyar népdalegyüttes

Ungvári Művészeti Iskola

Kiemelt Arany III. hely

 
   

 

II. korcsoport énekegyüttes kategória

Gyöngykaláris Énekegyüttes (Nagycsoport)

Kisgejőci Egry Ferenc Líceum

arany I. hely

Kárpátalja Gyöngyszemei Énekegyüttese

Kárpátalja Gyöngyszemei Népdalénekes Tehetséggondozó Alapítvány

arany II. hely

Napsugár Hagyományőrző Énekegyüttes, Tiszapéterfalva

Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport

arany III. hely

 

 

II. korcsoport szólóének kategória

Gogola Eszter

Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola

arany I. hely

Taranenko Zsófia

Bátyúi Művészeti Iskola

arany II. hely

Csirpák Eszter

Salánki Görögkatolikus Egyházközség

arany III. hely

 

Az idén először Pedagógus díjat is osztottak ki a verseny során, melyet öt pedagógusnak nyújtott át a zsűri: Szűcs Erzsébetnek, Révész Rékának, Kokas Erzsébetnek, Popovics Emesének és Györkené Csákány Mariannának.

A program során a versenyzők számára kézműves-foglalkozást tartottak a péterfalvai kézművesek: Danku Margaretta – csuhé, Nagy Rita – fonaltechnika, Kardor Eleonóra – rongybaba. A Sodró együttes által pedig a szervezők táncházzal is kedveskedtek a gyerekek számára.

Kőváry