Ukrajnában nőtt a dohányzó nők száma

2024. március 26., 15:50 , 1202. szám

Jelenleg Ukrajnában a lakosság 30%-a fogyaszt dohány- vagy nikotintermékeket, a férfiak körében a dohányosok aránya 42,5%-a nőknél 19,7% – derül ki a Zsittya civil szervezet és a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) kutatói által ismertetett felmérésből, amelyről az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja számolt be.

Tájékoztatásuk szerint a polgárok 24,5%-a dohányzik naponta (a férfiak 36,2%-a, a nők 14,8%-a).

„A felmérések azt mutatják, hogy a dohánytermékek fogyasztása Ukrajnában 2017-ig intenzíven csökkent. De miután megjelent a hevítéses dohánytermékek, az elektromos cigaretták és a nikotintermékek agresszív reklámja, ezek fogyasztása Ukrajnában 7 éve nem csökken” – áll a tanulmányban.

A nők körében 7 év alatt megduplázódott a dohány- és nikotintermékek fogyasztása. A GATS felmérése szerint 2017-ben az ukrán nők 7%-a fogyasztott napi rendszerességgel dohánytermékeket, 1%-a pedig elektromos cigarettát, ma ez a mutató 15%.

A legelterjedtebbé a dohány- és nikotinfogyasztás a 18–29 éves fiatal nők körében vált (37%). 28,4%-uk naponta, 8,4%-uk alkalmanként dohányzik. A szociológusok arra a következtetésre jutottak, hogy Ukrajnában szinte minden harmadik lány, fiatal nő nikotinfüggő.

A napi fogyasztók 79%-a iparilag előállított cigarettát szív. A fogyasztási rangsorban a cigaretta után a hevítéses dohánytermékek (18%) és az elektromos cigaretták (14%) következnek. Az utóbbiak használata leginkább a fiatal válaszadók körében jellemző. A nők gyakrabban választják a hevítéses-elektromos termékeket, mint a férfiak.

„Először tapasztalunk paritást a dohány- és nikotinfogyasztók 18–29 éves korosztályában a férfiak és a nők között, de míg a férfiak esetében változatlan a mutatók stabilitása, a női populációban jelentős növekedés tapasztalható” – közölte Olekszandr Scserbatyuk, a KIIS projektkoordinátora.

A felmérés kimutatta, hogy a dohány- és nikotinreklámokra leginkább a fiatalabb generáció (a 18–29 éves fiatalok 73%-a) figyel fel. A továbbiakban ez a mutató korcsoportonként csökken, és 19%-ra esik a 70 év feletti válaszadók körében. Ez megerősíti, hogy a dohány- és nikotintermékek reklámozása a férfiak és nők legfiatalabb korosztályát célozza meg – állítják a szerzők.

(hk/live.pravda.com.ua)