Idén is nagy volt az érdeklődés az NSKI rajzpályázatára

2024. március 30., 10:34 , 1204. szám

A magyar zászló és címer emléknapjának megünneplése alkalmából idén tizedik alkalommal hirdetett „Zászlók, ha lengenek…” címmel rajz- és esszépályázatot a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) a Rákóczi Szövetséggel közösen. A jubileumi eseményre több mint hétezer pályamű érkezett be.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-medencében és a világban szétszórtan élő magyarság számára immár tizedik alkalommal hirdette meg a rajz- és esszépályázatot. Az eseménnyel Jankovics Marcell, a pályázat örökös és tiszteletbeli elnökének emléke előtt tisztelegve a magyar népmesék témakörében, valamint a magyar űrkutatás és űrtevékenység 75. évfordulója alkalmából Magyar űrhajós a világűrben témakörben nyújthattak be pályamunkákat. Idén a témakörök a szokásosnál jobban megérintették a gyermekek lelkét. A jubileumi alkalomra jött eddig a legnagyobb számú pályázati anyag. Ezúttal is Kárpátaljáról érkezett a legtöbb alkotás. A budapesti eredményhirdetés mellett Kárpátalján külön díjátadót szerveztek. A mostani alkalommal Magyarország Beregszászi Konzulátusán adták át a díjakat, valamint a konzulátus termében állították ki az L. Simon László vezette szakmai zsűri által legjobbnak ítélt kárpátaljai alkotásokat.

Dr. Gyebnár István beregszászi magyar ideiglenes ügyvivő konzul a megjelenteket köszöntve elmondta: „Az országgyűlés 2014-ben március 16-át jelölte ki a zászló és címer napjává, ugyanis 1848-ban ezen a napon fogadták el azt a törvénycikkelyt, amely nyilvános rendezvények alkalmával kötelezővé tette a közintézmények és a magyar sajtó esetében a nemzeti lobogó és az ország címerének használatát. Míg március 15-én a zászló visz ki minket az utcára ünnepelni, addig március 16-án mi ünnepeljük a zászlót.” A konzul szerint az emléknap célja felhívni a magyar emberek figyelmét az összetartozás fontosságára. Hangsúlyozta: a mostani rendezvény középpontjában a gyerekek állnak, ők a nap igazi ünnepeltjei.

Páva Judit, a Rákóczi Szövetség Nagyszőlősi Régiójának vezetője az egybegyűlteket köszöntve kiemelte: „Nemzeti imádságunk mellett a magyar zászló és címer nemzeti összetartozásunk legfontosabb jelképei.” Mint fogalmazott, Kárpátalját minden évben rengeteg tehetséges gyermek képviseli az NSKI rajzpályázatán. Mindezért hálásak lehetünk. A régióvezető köszönetet mondott a pedagógusoknak, hiszen nélkülük nem jöhettek volna létre a csodálatos pályaművek.

Szász Jenő miniszteri biztos, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszédében megjegyezte: „Székelyként azt látom, hogy nemcsak az anyaország ragaszkodik a külhonban élő magyarokhoz, de az itt élő magyarok is hasonló intenzitással ragaszkodnak az anyaországhoz. A most kiállított pályamunkák mindegyike egyben egy-egy vallomás is a gyermekek, felkészítő tanárok részéről, melyben megmutatkozik ragaszkodásuk nemzetük iránt.”

Idén a Kárpát-medencéből és a diaszpórából rekordmennyiségű pályázat érkezett: több mint hét­ezer rajz- és 90 esszépályamunkát bírált el a neves szakemberekből álló zsűri, melynek tagjai között volt Erfán Ferenc festőművész, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója is. Kárpátaljáról 200 rajzos pályamű érkezett be, valamint 12 esszé.

A rajzpályázat díjazottjai:

Óvodás korosztály: Román Ilona, Ungvári 8. Számú Csengőcske Óvoda.

Általános iskola 1–2. osztály: 1. Troszkánics László, Nagygejőci Gimnázium; 2. Jármák Jána, Ungvári Művészeti Iskola; 3. Snicer Csenge, Nagygejőci Gimnázium.

Különdíj: Pallagi Hanna Flóra, Beregszászi Bethlen Gábor Líceum.

Általános iskola 3–4. osztály: 1. Dudas Vagyim, P. Frangepán Katalin Gimnázium Szerednyei Általános Iskola; 2. Lukacsena Maxim, P. Frangepán Katalin Gimnázium Szerednyei Általános Iskola, 3. Ruszin Patrícia, Bátyúi Művészeti Iskola.

Különdíj: Diósi Amira, Bátyúi Művészeti Iskola; Fizer Artem, Szolyvai 1. Számú Elemi Iskola; Püspöki Lara, Ungvári Dayka Gábor Líceum; Turák Amira, Szolyvai 1. Számú Elemi Iskola.

Általános iskola 5–6. osztály: 1. Kótyuk Alexandra, Ungvári Dayka Gábor Líceum; 2. Szaharda Katalin, Ungvári Dayka Gábor Líceum; 3. Kótyuk Jázmin, Ungvári Dayka Gábor Líceum.

Különdíj: Barkaszi Emese, Bátyúi Művészeti Iskola.

Általános iskola 7–8. osztály: 1. Hujvan Miroszláva, Ungvári Művészeti Iskola; 2. Mező Kamilla, Nagydobronyi Líceum; 3. Heé Szofia, Beregszászi Zrínyi Ilona Líceum.

Különdíj: Balog Annaliza, Nagydobronyi Líceum, Pallagi Kevin Dániel, Beregszászi Bethlen Gábor Líceum.

Középiskola: 1. Tamási Ferenc, Nagydobronyi Református Líceum; 2. Szamborovszky Anna Amália, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete; 3. Korn Anna, Ungvári Drugeth Gimnázium.

Az esszépályázaton második korcsoportban különdíjat nyert Máté Dorina, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének diákja Magyar népmesék című írásával.

A nyerteseket oklevéllel és ajándékcsomaggal jutalmazták.

ev