Felmérés: Az ukránok 77%-a támogatja az EU- és NATO-tagságot

2024. április 14., 16:33 , 1205. szám

Az ukránok túlnyomó többsége változatlanul támogatja Ukrajna európai uniós és NATO-csatlakozását – derül ki a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) Elemző és Szociológiai Kutatóközpontjának megbízásából a Rejting Szociológiai Csoportja által végzett felmérésből, amelyet a Jevropejszka Pravda ismertet.

Az Ukrajna valamely nemzetközi gazdasági unióhoz való csatlakozásával kapcsolatos kérdésekre válaszolva februárban a válaszadók 77%-a az Európai Uniót választotta. Ez 8 százalékponttal kevesebb, mint 2023 februárjában, amikor a megkérdezettek 85%-a támogatta az uniós csatlakozást.

Az EU-csatlakozást Nyugat-Ukrajnában támogatják a legnagyobb arányban (81%). A válaszadók 32%-a véli úgy, hogy Ukrajna 3–5 éven belül az EU tagjává tud válni, 26%-uk szerint ehhez három év sem kell. A válaszadók 15%-a szerint az EU-csatlakozás több mint 10 évig tart majd, 3%-uk pedig kijelentette, hogy Ukrajna soha nem csatlakozik az Európai Unióhoz.

Ezenkívül, ha ma tartanának népszavazást Ukrajna NATO-csatlakozásáról, az ukránok 77%-a a csatlakozásra szavazna. Ez 5 százalékponttal kevesebb, mint 2023 februárjában, amikor a válaszadók 82%-a szavazott volna a NATO-csatlakozásra.

A NATO-tagságot leginkább a központi régióban (83%) és Nyugaton (82%) támogatják.

„Adataink egyértelműen mutatják, hogy az ukránok a Nyugattal való szorosabb kapcsolatot tartják a legjobb esélynek a fenntartható békére és jólétre” – mondta Stephen Nix, az IRI Eurázsiáért felelős vezető igazgatója.

A felmérés 2024 februárjában zajlott, számítógép felhasználásával készült telefonos interjúk módszerével. Összesen 2 000, 18 éves és idősebb válaszadót kérdeztek meg Ukrajna minden régiójában, a megszállt területek kivételével.

(zzz/eurointegration.com.ua)