Épül az európai nyomtávú vasút Csap és Ungvár között

2024. április 17., 15:41 , 1206. szám

Kárpátalján megkezdődött az európai szabványú vasúti pálya építése, aminek köszönhetően Ungvár Ukrajna első megyeközpontja lesz, melyet ilyen vágány köt össze Európával – jelentette ki Telegram-csatornáján Denisz Smihal miniszterelnök, akit a Jevropejszka Pravda (JP) idéz.

A kormányfő szerint a Csap–Ungvár európai nyomtávú pálya lehetővé teszi a közvetlen vasúti összeköttetés megteremtését Kárpátalja megyeközpontja és Bécs, Pozsony, Kassa, Budapest, Prága, Bukarest, Drezda és Belgrád között.

„A projekt megvalósítása közlekedési csomópontot hoz létre Ungváron, amely biztosítja az utasok kényelmes és gyors átszállását a széles nyomtávú vonatok és az EU-országok vonatai között” – véli Smihal.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a jövőben a tervek szerint Lembergből és Csernyivciből is kiépítik a határig az európai nyomtávú vasúti pályát.

A DW tájékoztatása szerint a pályaépítési projektet 2021-ben dolgozták ki, és fele-fele arányban az Ukrzaliznicja, valamint az Európai Uniótól kapott pályázati források terhére valósul meg a Connecting Europe Facility keretében.

Amint azt Jevhen Ljascsenko, az Ukrzaliznicja igazgatóságának elnöke a Szuszpilnének elmondta, a tervek szerint 2025 végére készül el az 1 435 milliméteres egyvágányú vasúti szakasz a meglévő 1 520 milliméteres széles nyomtávon belül.

A JP emlékeztet, Ukrajnában jelenleg 1 520 mm szélességűek a vasúti pályák. A XIX. század közepe óta az Orosz Birodalom (később a Szovjetunió), Finnország és Mongólia vasútvonalain az 1 524 mm-es nyomtáv volt a szabvány. 1970 májusától az 1990-es évek elejéig a Szovjetunió vasútvonalait az 1 520 mm-es nyomtávra állították át.

(hk/eurointegration.com.ua/dw.com/suspile.media)